- Publicat de: admin
- 9-11-2014, ora 12:50
- Sănătate
CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ ŢI-AI RUPT O ALUNIŢĂ?
Dacă v-aţi zgâriat sau v-aţi rupt din greşeală o aluniţă, mergeţi la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident, aceasta fiind considerată o urgenţă medicală. În cazul în care resturile leziunii nu sunt îndepărtate chirurgical în scurt timp de la rupere, riscaţi să dezvoltaţi cancer, indiferent de natura aluniţei respective. Medicii spun că numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut din cauza întârzierii cu care oamenii se prezintă la spital. Dermatologul vă va evalua aluniţa sau excrescenţa respectivă cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu este dureroasă şi poate surprinde şi evoluţia leziunii.
Citiți și: Andi, totul va fi bine!,,În primul rând, trebuie să vedem dacă este, într-adevăr, o aluniţă, pentru că mai există diferite leziuni asemănătoare-papiloame sau angioame. Dacă este vorba de o aluniţă, trebuie excizată n.r. – îndepărtată chirurgical) în maximum 2-3 săptămâni de la momentul ruperii. Nu trebuie să ne fie frică să o scoatem, în caz contrar riscăm ca celulele nevice să se înmulţească anarhic şi să se transforme în tumoră malignă.”, atrage atenţia dr. Oana Clătici, medic dermatolog. Aluniţa este scoasă în profunzime, cu o mică margine, căreia i se face o biopsie pentru a se stabili dacă leziunea a fost extrasă în profunzime şi dacă în jurul ei a rămas doar ţesut sănătos. Medicii nu recomandă cauterizarea (arderea), întrucât leziunea nu este extrasă în totalitate.
În momentul în care v-aţi rupt aluniţa, nu intraţi în panică şi nu aplicaţi creme, pentru că există riscul să faceţi o alergie. Cel mult dezinfectaţi rana cu substanţe antiseptice (spirt, rivanol, betadine) şi aplicaţi un pansament până ajungeţi la control, mai ales dacă sângerează. ,,Nu întârziaţi mai mult de 2-3 zile să vă prezentaţi la doctor. Cât de ocupaţi ar fi medicii, aceasta este o urgenţă. Există foarte multe cazuri când aluniţele traumatizate s-au transformat în melanoame (cancer de piele) pentru că bolnavii s-au prezentat târziu la spital.”, mai atenţionează medicul dermatolog Oana Clătici.
Citiți și: Tratamentul împotriva răcelii care te lasă fără permisÎn schimb, rănirea negilor şi a papiloamelor (excrescenţele simple) nu pune probleme. Excizarea acestora este, mai degrabă, de ordin estetic, întrucât se înmulșesc foarte repede, în special în zona gâtului, axilei şi a sânilor şi devin deranjante. (Sursă şi foto: www.doctorulzilei.ro)