- Publicat de: admin
- 26-06-2014, ora 13:44
- Sănătate
SCHIMBĂRILE BRUȘTE DE TEMPERATURĂ, O PACOSTE
O știe toată lumea: schimbările bruşte de temperatură, cu treceri rapide de la frig la cald şi invers, pot provoca scăderi de tensiune arterială şi dureri insuportabile de cap. De asemenea, agravează afecţiunile reumatologice, le produc probleme astmaticilor și sunt răspunzătoare pentru apariţia aşa-numitelor congestii nazale.
Citiți și: Cum va fi vremea în prima lună de toamnă? Surpriză totală!“În perioadele cu schimbări bruşte de temperatură apar stări vegetative. Nu există, însă, studii care să facă legătura între cauză şi efect, deşi este clar că modificările de presiune, mai ales în perioadele cu umiditate crescută, provoacă manifestări reumatologice, scăderi de tensiune, etc. Cel mai probabil intră în discuţie o reactivitate vegetativă la stimulii din mediul înconjurător.”, este explicaţia oferită pentru doctorulzilei.ro de prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Presiunea atmosferică are influenţe asupra oxigenării sângelui şi a circulaţiei sangvine. O presiune atmosferică scăzută antrenează o accelerare a bătăilor inimii şi o creştere a tensiunii arteriale. În schimb, o presiune crescută reduce frecvenţa respiraţiei şi favorizează oxigenarea sângelui. “În astfel de condiții, dacă ai o operaţie mai veche este normal să te doară. Cei cu hipertensiune este posibil să aibă o tensiune mai mare chiar dacă nu aduc nicio schimbare în viaţa de zi cu zi. Astmaticii sunt expuşi să facă şi crize mai severe.”, precizează, la rândul său, Cristian Sever Oană, medic de familie. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)
Citiți și: Vremea o ia razna! Fenomene de necrezut în această săptămână