930×122 CAPRA 5

donare

CAMPANIE PENTRU DONAREA DE ORGANE

14 voluntari inimoşi din mai multe județe, inclusiv din Argeș, au străbătut sute de kilometri pentru a ajunge în principalele oraşe din vestul ţării în cadrul campaniei de susținere a donării de organe. Campania, organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România, declarată anul trecut cea mai activă asociaţie din țară, a debutat în Oradea şi a continuat în Arad şi Timişoara. Au pus umărul la campanie persoane care au suferit un transplant, altele a căror viață încă este legată de un aparat, dar și alți voluntari dornici să ajute.

Citiți și: Prima operație de transplant de inimă de la un porc la om

Pe parcursul unei săptămâni au fost organizate conferinţe de presă, discuţii cu pacienţii și cu supravieţuitorii listelor de aşteptare, ceremonii şi slujbe pentru donatorii care nu mai sunt printre noi. Populaţia fost informată în fiecare centru al oraşelor prin care a trecut caravana şi în spitale. Conferința de presă a fost deschisă de preşedintele ATR, Gheorghe Tache. Reprezentanți ai Ministerului Sănătății, medici, manageri de spitale, fostul ministru al Sănătăţii Ladislau Ritli, pro-decani, farmacişti, membri ai administraţiei locale, preoţi și pacienţi, cu toţii au încurajat donarea de organe. În demersul ei, alături de asociaţie s-a aflat şi medicul Sorin Ianceu, supraviețuitor al tragediei aeriene din Munții Apuseni.

În Oradea, în faţa Teatrului „Regina Maria”, a fost „desenată” cu lumânări aprinse o inimă. De asemenea, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria „îngerilor donatori”. În următoarea zi, în ciuda vremii nefavorabile, echipa a împărţit pliante informative și a discutat cu oamenii şi în Arad. Tot aici, în Catedrala episcopală, s-a oficiat o altă slujbă de pomenire în memoria donatorilor trecuți în lumea celor drepți. Apoi Timişoara a fost gazda unei conferinţe naţionale intitulată “Transplantul: pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”. Cu această ocazie, pentru încurajarea donării pacienţi cu transplant sau care au nevoie de transplant au făcut front cu medici specialişti, medici de familie, studenţi la Medicină și reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care pacientul interacţionează. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara personalul medical și pacienţii au primit, la rândul lor, informaţii pentru o cauză importantă.

Citiți și: O TÂNĂRĂ PITEȘTEANCĂ ARE NEVOIE DE AJUTOR

Oamenii au fost informaţi şi de Registrul Naţional al Donatorilor de organe în legătură cu toţi cei care doresc să doneze post-mortem. “Chiar şi noi suntem înscrişi! Fireşte că putem dona alte organe decât cele pe care le-am primit.”, a precizat preşedintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache. Această campanie s-a desfășurat sub sloganul „Spune DA! Susține donarea de organe!”.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90