930 x122 grota rece

NOI RESTRICŢII COVID

DRAMA PATRONILOR DE RESTAURANTE DIN PITEŞTI. „A VENIT FACTURA DE 6.000 DE LEI. MAI SUNTEM EU ŞI BUCĂTĂREASA”

Marea majoritate a pub-urilor şi restaurantelor din Piteşti au rămas fără angajaţi, aceştia fiind trimişi în şomaj tehnic sau concediaţi, am aflat asta stând de vorbă cu patronii mai multor astfel de localuri din municipiu.

Citiți și: Schimbare majoră! Nu mai trebuie să se întâmple așa ceva

În anumite cazuri, administratorii s-au transformat în ospătari sau barmani, iar bucătăria funcţionează cu un singur angajat.

Chiar şi aşa, patronii spun că afacerea nu poate să mai reziste, încasările fiind de până la 20 de ori mai mici decât în perioada verii şi lunile septembrie, respectiv octombrie, adică perioada în care măsurile au fost mai relaxate.

Citiți și: Pitești. Nimeni nu se aștepta la așa ceva! Poliția în baruri și restaurante

Patroana unui astfel de local, situat în cartierul Teilor, a vorbit pentru epitesti.ro despre problemele cu care se confruntă.

„Ne afectează foarte tare ultimele măsuri. Nu prea mai rezistăm, am băgat oamenii în şomaj tehnic. Mai avem bucătăreasa care face meniurile zilei şi pachetele pentru livrare la domiciliu. Avem terasă, dar cine mai stă pe frigul ăsta la terasă? Sunt cinci grade acum. Angajaţii trimişi în şomaj primesc cei 75% de la stat. Noi nu avem cum să-i plătim, fiindcă încasările nu depăşesc 300 de lei pe zi. Mi-a venit curentul, la regularizare, 6.000 de lei. De unde să-l plătesc, nu aveam de unde să ştiu ce au de gând să facă autorităţile. Nici nu s-au gândit, probabil, la asta. Eu aveam o vânzare de 2.000 de lei pe zi, acum cu 300 de lei pe zi, de unde să plătesc?”, ne-a transmis femeia, precizând că angajaţii au acceptat situaţia, însă autorităţile par să fie rupte de realitate.

„Oamenii m-au înţeles, au văzut că nu e rea voinţă. Noi suntem şi un restaurant deschis de curând, nu suntem atât de cunoscuţi. Am apucat să renovăm o locaţie de la zero, neştiind ce se va întâmpla. Am început în februarie 2020 şi apoi a urmat nebunia. Nu este normal ce au decis autorităţile. Câtă vreme se respectă o distanţare, un număr de persoane la masă, nu văd de ce ai obliga pe cineva să închidă. Măcar dai posibilitatea unor oameni să mănânce, să-şi petreacă timpul diversificat. Aşa ajunge lumea să se plimbe aiurea în hipermarket sau în magazinele care au mai rămas deschise, fiindcă nu au pur şi simplu unde să se ducă”.

Concret, hipermarket-urile sunt… hiper-aglomerate şi degeaba spun autorităţile că acolo sunt măsurile respectate. Pentru simplul fapt că există o aglomerare aproape permanentă, există şi riscul transmiterii noului coronavirus. Revenind, iată ce ne-a mai transmis interlocutoarea noastră.

„Sunt patroni care au început să-şi vândă lucrurile de prin casă pentru a ţine restaurantele. Părerea mea este că restaurantele trebuiau să rămână deschise, cu anumite limitări, şi să fie amendaţi aceia care nu respectă acele restricţii. Sunt o grămadă de jandarmi care nu au ce face… Sunt magazine unde intră acum mii de oameni, acolo cum se poate? Acolo nu există risc? Mulţi dintre cei care intră, intră pentru un ghiveci de flori sau nu cumpără nimic. Închizi spaţii în aer liber cum au fost parcurile şi ţii alte obiective deschise. Statul ar fi trebuit să lase aceste afaceri să respire şi să controleze, să-i sancţioneze pe cei care nu respectă regulile. Nu să-i omoare pe toţi! Lăsaţi oamenii să trăiască. Respectaţi nişte reguli, dar lăsaţi-ne să trăim. Sunt oameni care au investit foarte mulţi bani”, a mărturisit femeia.

Mai aflăm că, în alte cazuri, anumite localuri din Piteşti urmează a fi evacuate pentru că patronii nu mai pot plăti chiriile. Autorităţile ar trebui să citească aceste mesaje ca pe o scrisoare deschisă şi să ţină cont de ce întâmplă cu aceste afaceri.

(Foto: descriptiv)

555×222  MAIA
570×90 senatori-01 psd