- Publicat de: Madalina Iordachita
- 15-03-2023, ora 10:01
- Știri
De astăzi, schimbări în toate restaurantele, fast-food-urile și cantinele
De astăzi, 15 martie, toate restaurantele și unităţile de alimentaţie publică sunt obligate să-i informeze pe clienți despre tot ce pun în mâncare.
Citiți și: Aliment banal, ajuns la 70 de lei pe kg în supermarketul preferat de toți!Astfel, consumatorii vor știi exact care sunt ingredientele, valorile nutriţionale, dar și E-urile produselor şi preparatelor pe care le comandă.
Toate aceste informații se vor regăsi în meniu, alături de numele produsului/ preparatului.
Citiți și: Pericole de Black Friday: Nu le cumpărați!Aceste obligații sunt prevăzute de ordinul nr. 201 din 19 aprilie 2022, emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Ce trebuie specificat în meniurile restaurantelor sau fast-food-urilor, începând din 15 martie, potrivit legii:
(1) Indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unitățile de restaurație colective, a declarației nutriționale, precum și a aditivilor utilizați se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii.
(2) Informațiile privind declarația nutrițională trebuie să respecte prevederile art. 30 alin. (5) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
(3) Informațiile privind aditivii utilizați trebuie să respecte prevederile din anexa VII Partea C din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
(4) Informațiile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.
(5) Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
(6) Pentru produsul finit/mâncarea furnizat/ă de unitățile de restaurație colective oferit/ă spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.
Reamintim că, prevederile actului administrativ ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 20 decembrie. Subiectul pe larg, AICI – Noi obligații pentru restaurante și fast-food-uri. Sunt pentru binele clientului!
Decizia amânării a fost luată de ANPC în urma consultărilor cu reprezentanţii din HoReCa.
Foto principal: descriptiv/ Sursă: wall-street.ro