Kaia 930 x 120

angajator

FACI ORE SUPLIMENTARE? AVERTISMENT PENTRU ANGAJATORI

Faci ore suplimentare? Avertisment pentru angajatori.

Citiți și: Sancțiuni colosale date de ITM! Zeci de mii de €!

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, precizează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

În ceea ce privește munca suplimentară, informează ITM Argeș, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta o astfel de muncă.

Citiți și: ITM: Au început controalele! Angajatori verificați ,,la sânge”

Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv cu orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de lucru care include şi orele suplimentare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână cu condiţia ca media orelor de lucru, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

La stabilirea acestor perioade de referinţă nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă şi nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Munca suplimentară nu poate fi făcută fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Efectuarea muncii suplimentare cu excepţia cazurilor menţionate mai sus este interzisă, avertizează ITM.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite, din care pot fi compensate orele suplimentare care vor fi prestate în următoarele 12 luni.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul din luna următoare, munca suplimentară îi va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Nerespectarea dispoziţiilor legale cu privire la munca suplimentară este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, avertizează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

555 X 222 CAPRA
HerasMed (570 x 90 px)