930×122 CAPRA 5

muntii fagaras

YELLOWSTONE EUROPEAN ÎN ARGEȘ. DECIZIE IMPORTANTĂ

Yellowstone european în Argeș. Guvernul a aprobat inițierea procesului de înființare a Parcului Național Munții Făgăraș ca un parc emblematic al României și Europei, conform unui memorandum adoptat ieri în ședința Executivului.

Citiți și: Îngrijorător în Carpații Meridionali! Specialiștii confirmă o nouă „specie” de prădător

Actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc național, care se vor derula în perioada octombrie 2016-2020. Totodată, în acest scop va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, responsabil cu activitățile de analiză, aprobare și planificare. Ca prim pas, Ministerul Mediului va iniția o ofertă de colaborare pe bază de voluntariat public-privat adresată organizațiilor de mediu care doresc să sprijine pe termen lung constituirea parcului național, autorităților statului și celor locale din zona viitorului parc.

Munții Făgăraș, care se află și pe teritoriul județului Argeș, constituie cel mai reprezentativ și mai valoros sector al lanțului Carpatic, acoperind o suprafață de aproximativ 2000 de km2, iar noul statut ar reprezenta o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea economică durabilă la nivel local care să susțină comunitățile și mediul. Mai mult, prin declararea masivului muntos ca arie naturală protejată se va asigura conservarea și punerea sub protecție a unui capital natural extraordinar de bogat, care trebuie bine gospodărit în prezent pentru a fi lăsat moștenire generațiilor viitoare.

Citiți și: STRAT MARE DE ZĂPADĂ LA MUNTE

Parcul Național Munții Făgăraș va constitui cel mai important rezervor de biodiversitate din Munții Carpați, cu 27 de tipuri de habitate naturale, 6 specii de mamifere, 3 de amfibieni, 4 de pești, 13 de nevertebrate și 66 de plante endemice, toate de interes european, rezervor de apă curată cu debit constant și cel mai mare bazin forestier al României. Sub raportul suprafață/bogăția biodiversității, această arie va deveni un veritabil “Yellowstone european”, consideră Guvernul. (Yellowstone: celebru parc național din Statele Unite ale Americii, primul parc național din lume).

România are 13 Parcuri Naționale, cu o suprafață totală de circa 317.500 de ha, care reprezintă 1,5% din teritoriul României. La nivel european există 271 de parcuri naționale, care acoperă 2,8% din suprafața Europei. (Foto Facebook Toma Cristian)

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3