New Profesional Consult 930 x 122

curent

Veste neașteptată privind prețul curentului electric!

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a scăzut și în octombrie, pentru a doua lună la rând.

Citiți și: Cinci zile de pană de curent! Bănci, cabinete, spații comerciale și clienți afectați

Deocamdată, însă, acest lucru nu se vede și în facturi.

În octombrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.016 lei/MWh, potrivit datelor consultate de Economica.net.

Citiți și: Oficial. Acești piteșteni rămân fără curent electric!

Prețul a scăzut astfel dramatic față de nivelul lunii septembrie, cu 45% – luna trecută prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.855 de lei/MWh. Este a doua lună consecutivă de scădere a prețului spot, după multe luni în care prețurile au crescut continuu, ajungând în august 2022 la 2.400 de lei/MWh.

După cum se vede, în octombrie, prețul mediu este la mai puțin de jumătate față de maximele din august (42%) și este la nivelul lunii mai 2022, când prețul mediu al PZU a fost de 1.000 lei/MWh.

De fapt, prețul nu este cu mult mai mare decât cel de acum un an. În octombrie 2021, raportului de piață al OPCOM, prețul mediu al PZU era de 951 de lei/MWh, deci cu doar 65 de lei/MWh sub cel de acum.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna septembrie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat circa 45 % din tot consumul țării, adică aproximativ 1,8 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de aproape 3,4 miliarde de lei.

Foto descriptiv

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3