NOR CURIER 930X122

secția ATI

Video – Infernul de la ATI, la Județeanul din Pitești

Valul 4 al pandemiei a lovit crunt România, iar efectele dezastroase se văd în statisticile sumbre din ultimele luni. Dar oamenii nu sunt cifre, iar realitatea, care este greu de acceptat, nu face parte dintr-o teorie a conspirației.

Citiți și: Spitalul Județean, anunț uriaș privind noul Șef ATI care a profesat în Marea Britanie

În spatele celor 16 decese înregistrate ieri, în Argeș, stă câte un nume, o familie care și-a pierdut un om drag: tată, mamă, bunic, bunică, fiu, fiică. În spatele oamenilor care au pierdut lupta cu boala stau și eforturile medicilor de a-i salva, medici care de cele mai multe ori sfidează imposibilul. În contextul crizei sanitare, pe lângă strigătele uneori de indignare, alteori de neputință, medicii au ajuns să se rezume acum la un singur cuvânt ”Rezist”. Extenuarea se vede și mai ales se simte.

Un fotoreporter a reușit să intre în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Pitești pentru a putea surprinde ceea ce se întâmplă dincolo de baricade. Imaginile vorbesc de la sine, orice alte cuvinte în plus fiind uneori prea sărace pentru a descrie realitatea.

Citiți și: Pitești. Surpriză de ultim moment la Spitalul Județean! Se schimbă multe!

De cum se intră în secția ATI, sunetul aparatelor de ventilație îți provoacă un fior rece pe șira spinării. Aici se luptă pentru viață!

Pacienții internați aici, cei mai mulți nevaccinați, au trecut pe rând de la negarea că acest virus ar fi real, la teorii ale conspirației. Unii s-au bazat pe faptul că ”nu mi se poate întâmpla tocmai mie”. Virusul e real și nu iartă.

Pe patul de spital întâlnim și o tânără de 3o de ani, conectată la aparatul care o ajută să respire. Este soție și fiică. Până să ajungă în spital, acum o săptămână, nu a fost de acord cu vaccinul, nu a crezut nici în boală și nici în imaginile de la TV care arătau de fapt lupta pentru viață. Din spatele ecranului păreau doar simple filme SF.

Acum sunt ok, sunt la fel ca ieri. Am 30 de ani. Marţi am avut o săptămână de când sunt la spital. Nu m-am gândit niciodată că virusul poate fi atât de periculos. Niciodată! Nu eram de acord nici cu vaccinul, nu credeam în COVID. Se pare că atunci când nu crezi, astrele îţi demonstrează şi te fac să crezi! La mine în familie toţi sunt vaccinaţi, mai puţin eu şi soţul. Soţul a avut şi el COVID însă nu a fost atât de afectat. O să ne vaccinăm amândoi!

După ce scapă din spital, după ce câștigă bătălia cu boala se va vaccina, iar la fel îi îndeamnă și pe ceilalți. Uneori e mai ușor să înveți din experiențele altora decât să trăiești pe propria piele, cel puțin în acest caz.

Să creadă, să se vaccineze şi, cel mai important, să se protejeze. Eu nu am crezut, nu m-am protejat atât cât trebuia şi am ajuns aici. Şi eu am fost de partea aia, că nu există, că e o simplă răceală, că prin răceli am trecut toţi. Acum…Am fost confirmată pozitiv acum o săptămână şi cum am fost confirmată am început să mă simt rău şi am ajuns la spital. Să se imunizeze, să se protejeze, să aibă grijă de ei. Să evite, pentru că şi eu dacă aş da timpul înapoi aş evita mult.”

Unii dintre pacienții de la ATI sunt în comă. Deși zilele trecute erau conștienți și chiar vorbeau cu ceilalți „colegi de suferință”, boala i-a prins din urmă.

Mircea Lilea, medic ATI la Spitalul Județean de Urgență Pitești, povestește cum, în timp, a reușit o performanță. Acum îmbracă combinezonul și echipamentul care îl protejează în doar 5 minute. Sunt 19 luni de când lucrează în secția Covid.

Ce înseamnă o gardă în terapia COVID?

Foarte multă muncă, foarte mult consum de energie, consum emoţional, stres toate coroborate în 12-24 de ore.

Și de pe buzele doctorului se aude același cuvânt – ”Rezist!”. Ei, medicii, văd cel mai bine cât de agresiv este acest val patru, val care unori se măsoară în neputință.

Ce simţiţi atunci când pierdeţi un pacient?

– Neputinţă.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

6 comentarii

  • M.D. spune:

    Unde este tratamentul preventiv,de ce nu avem acces la el?

  • EUropa spune:

    Eu zic sa incetati cu acest gen de reportaje, si ma refer la muzica si efectele video deloc potrivite. Imaginile insotite de dialog cu pacientul sau medicul, filmate normal sunt mult mai potrivite. Eu nu am putut urmari pana la final din cauza efectelor video si audio folosite. Pacat, un cititor/urmaritor mai putin.

  • M.D. spune:

    Ce simți atunci când câștigi 5000 € pe lună,domnule doctor?

  • Sorina spune:

    Vaccin oblogatoriu

  • Energein spune:

    Protocolul OMS este protocol de eutanasie ! Inchiderea spitalelor si oprirea tratamentelor, plus lipsa autopsiilor este ilegala si penala ! Stim ce faceti la ATI genocid.ro
    Roata se invarte, nu aplicati ordine criminale ! Pneumonia atipica covid19 se trateaza https://www.imuno-medica.ro/cercetare-articole/COVID-19-Optiuni-terapeutice-pentru-fiecare-stadiu-al-bolii-18

  • Ribana spune:

    M.D. Esti contabilul spitalului ca sa stii cati bani ia? Un medic nu ia atatia bani, cu toate maririle de salariu. Si daca ar lua, sunt mai justificati decat alte castiguri. Poate 5000 de euro este onorariul unui manelist la o munca ( si ala nu te vindeca, ala iti scade IQ-ul). Poate 5000 de euro e salariul unui prezentator de la TV, care citeste de pe un prompter. Responsabilitatea unui medic este viata unui om. Care este responsabilitatea manelistului ? PS: nu lucrez in sistemul medical!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90