Kaia 930 x 120

fructe

CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ PRIMA MASĂ A ZILEI

Asigură-te că micul dejun conține cantitatea necesară de proteine, carbohidrați, fructe și legume proaspete! Împarte farfuria în trei: o treime ar trebui să fie umplută cu un aliment pe bază de proteine, una cu carbohidrați de amidon și cealaltă treime cu o varietate de fructe și legume proaspete. Adaugă și grăsimi sănătoase pentru un mic dejun hrănitor, care va supraîncărca nivelul de energie și va opri fluctuațiile zahărului din sânge.

Citiți și: Prețul legumelor: Diferențe uriașe între poarta țăranului și piață!

Fructe

Pentru o gamă largă de vitamine, antioxidanți și fibre, este indicat să mănânci două porții de fructe. O porție de fructe proaspete cântărește aproximativ 150 de grame. Această cantitate echivalează cu o cană cu salata de fructe, un măr mediu, două kiwi mici sau câteva căpșuni. Fructele proaspete de sezon sunt cele mai bune în ceea ce privește gustul și conținut nutrițional. Fructele congelate sunt bune pentru un smoothie rapid.

Citiți și: Atenție! Pericol maxim pentru cei care consumă aceste legume!

Proteine

Începe ziua cu proteine ​​la micul dejun și vei reuși să stai departe de gustările dulci, datorită proprietății proteinelor de a echilibra nivelul glicemiei. Unul sau două ouă fierte reprezintă o alegere ideală pentru micul dejun. Nu numai că sunt o sursă importantă de proteine ​​de calitate, dar au din belșug vitamine și minerale. Dacă nu-ți plac ouăle sau vrei să mai schimbi meniul, poți, de asemenea, să mănânci aproximativ 200 de grame de iaurt natural neîndulcit, o porție de brânză de dimensiunea unei cutii de chibrituri sau un pumn de nuci și semințe nesărate.

Carbohidrați

După ce nu ai mâncat nimic întreaga noapte, carbohidrații îți dau energia de care ai nevoie pentru a începe ziua. Evită carbohidrații rafinați cu indice glicemic mare, cum ar fi cerealele dulci și pâinea albă prăjită. În schimb, alege alimentele minimum procesate, care cresc treptat glicemia și oferă mai multă energie pentru mai mult timp. Poți mânca una sau două bucăți de pâine din cereale integrale, jumătate de ceașcă cu terci de cereale sau fulgi de ovăz, quinoa ori hrișcă.

Legume

Aportul zilnic recomandat de vegetale este de cinci pe zi. Cu toate acestea, cei mai mulți nutriționiști spun că trebuie să mâncăm suficiente vegetale ca să ne asigure necesarul zilnic de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Pentru a realiza acest lucru, mănâncă legume și la micul dejun. Puțin sparanghel și o mână de ciuperci sau spanac sunt o bună alegere.

Grăsimi

Un mic dejun ideal ar trebui să conțină și ceva grăsimi sănătoase. Câteva felii de avocado sunt perfecte. Nu numai că avocado conține grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea colesterolului rău, dar conține și fibre și peste 25 de alte elemente nutritive esențiale și antioxidanți. Alte modalități de a obține grăsimi bune sunt o mână de nuci crude și semințe, două lingurițe cu unt de arahide sau o jumătate de lingură cu ulei de in. (Sursă şi foto: www.doctorulzilei.ro)

 

New Profesional Consult-555×222
570×90 senatori-01 psd