- Publicat de: ePitești
- 15-03-2024, ora 10:16
- Știri
Atenție! Pericol maxim pentru cei care consumă aceste legume!
Atenție! Pericol maxim pentru cei care consumă aceste legume!
Citiți și: Alertă europeană: Pericol! Produse folosite de aproape toate femeile, interzise!O analiză a Autorității naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de substanțe periculoase.
Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.
Peste 1.300 de probe de legume din România au fost analizate de experții fitosanitari, care au descoperit pesticide în peste 40% din legumele analizate.
Citiți și: Scumpiri masive la legume. Ministrul Agriculturii ia atitudineCifrele din raportul realizat în 2023 s-au dublat față de anul anterior.
Mai exact se folosesc tot mai multe pesticide, probele cu reziduri au fost 40% în 2023, față de 27,9%, în anul 2022.
Probele analizate provin din marile bazine legumicole din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt: mărarul, salata și tomatele.
Concret, în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit substanțe periculoase.
Rezidurile provin mai ales de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.
Nivelul a depășit cu mult maximele admise pentru unele substanțe.
Atenție! Pericol maxim pentru cei care consumă aceste legume!
Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine.
Cercetările au arătat că ultimii 10-15 ani expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative.
Este necesar să spălăm foarte bine fructele și legumele, timp de câteva minute, înainte de a le consuma.
Reziduurile de pesticide pe care experții fitosanitari le-au găsit în legume sunt: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin.
Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.
Organizația Mondiala a Sănătății ne recomandă să limităm aportul de reziduri din pesticide prin decojirea sau spălarea fructelor și a legumelor.
Detalii, AICI.