930 x122 grota rece

concediu_medical

Concediile medicale, pro şi contra

De regulă nu revin cu aceiaşi temă, dar informaţiile ulterioare m-au determinat a face acest gest. Care va să zică, C.A.S. Argeş este în urmă cu plăţile la angajatorii care au solicitat restituirea indemnizaţiilor aferente concediilor medicale achitate salariaţilor. Din motive bine ştiute: resurse limitate, personal insuficient şi management deficitar. Ca atare, foarte multe cereri aferente anilor 2006 – 2009 au rămas nesoluţionate până la această dată.

Noile reglementări în domeniu

Prin Ordonanţa de urgenţă 36 din 14 aprilie ac. şi Ordinul 430/470 din 11 mai ac., legiuitorul a pus la dispoziţie un mecanism care, “se zice”, îi va proteja pe asiguraţi de o eventuală incapacitate de plată, avându-se în vedere dublarea şi chiar triplarea numărului beneficiarilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

În ce constă acest mecanism?. În înăsprirea condiţiilor pentru a intra în categoria beneficiarilor în cauză, prin îndeplinirea cumulată a trei condiţii: stagiul minim de cotizare de o lună realizat în ultimele 12 luni anterioare luni pentru care se acordă concediul medical, dovada calităţi de asigurat pe baza adeverinţei eliberate de angajator, şi prezenţa la domiciliul sau la adresa indicată în declaraţia completată cu ocazia eliberări concediului medical.

Sumele reprezentând indemnizaţiile plătite de către angajatori –firme cu capital privat sau entităţi cu capital de stat- salariaţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de acesta în luna respectivă, se recuperează, fie din contribuţiile datorate pentru lunile ulterioare, adică din suma datorată lunar prin aplicarea procentului de 0,85% la fondul de salarii, din bugetul FNUASS, sau din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie. Şi cum primele două surse au o valoare mică, singura soluţie este legată de creditul bugetar cu implicaţiile economice grave pe viitor.

Indemnizaţia poate fi solicitată printr-o “Cerere-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate” însoţită de dovada plăţi cotei de 0,85% pentru perioada anterioară pentru care se solicită restituirea, în termen de 90 de zile de la data la care angajatorul a depus “Declaraţia iniţială sau rectificativă privind obligaţiile de plată către FNUASS pentru concedii şi indemnizaţii”.

Soluţii

Dacă, spre exemplu, o firmă a depus declaraţia în luna martie, lună în care, cu toate că era evidenţiată o sumă de recuperat de la fond, a omis să depună cererea prin care solicită restituirea ei, atunci n-o să mai aibă dreptul de a putea să fi virată ulterior de către C.A.S. Argeş, ci doar de a compensa cu datoriile viitoare legat de fond, deoarece a trecut termenul de prescriere.

Mă întreb dacă acest procedeu este valabil şi pentru perioada anterioară apariţiei cadrului legal, adică 14 aprile ac.?. Pentru a răspunde la această întrebare, am solicitat punctul de vedere al unor jurişti cu vechime şi recunoscuţi profesional privind această nelămurire. Concluzia: pentru această perioadă se aplică prevederile în vigoare la acea dată. Ceea ce înseamnă, că persoanele fizice şi juridice beneficiază de acest drept pe o perioadă de maximum trei ani, cât era prevăzut termenul de prescripţie iniţial.

De asemenea, nu înţelegem de ce nu se suplimentează compartimentul ce verifică aceste concedii medicale de la patru cât este în prezent la zece, pentru a urgenta ce nu au făcut alţii. Unii o să spună că este criză, şi nu avem fonduri…Chestii de-asta…

Viorel Crăciuneanu

craciuneanu2002@yahoo.co.uk

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90