- Publicat de: Cristina Stancu
- 29-04-2020, ora 18:30
- Administrativ
ȘI PROIECTUL IMOBILIAR DIN ZONA GH. LAZĂR A FOST RESPINS DE ALEȘII LOCALI
(UPDATE miercuri, 29 aprilie 2020) Și proiectul inițiat de primar privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru investiția „Construire clădire locuințe colective” amplasată în municipiul Pitești, strada Ghe. Lazăr, nr. 15, a fost respins de aleșii locali în ședința ordinară (online) a CL Pitești de astăzi, la fel cum s-a întâmplat și cu celelalte două proiecte imobiliare controversate (cel din zona Tache Ionescu-Negru Vodă și cel din apropierea pădurii Trivale).
Citiți și: 850 de mii € pentru Pasajul Griviței din Pitești! Se face și lift exterior!Unul dintre argumentele invocate în ședință, valabil pentru toate cele trei proiecte amintite, este că studiul de trafic trebuie făcut de Primăria Pitești, nu de o firmă aleasă de beneficiar.
Știrea inițială:
Citiți și: Avans strategic: Pitești, decizie vitală pentru dezvoltarea transportului publicUn controversat proiect imobiliar strecurat pe ultima sută de metri în ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Pitești de joi, 26 martie 2020, retras, în plen (foto), la fel de repede cum a fost introdus, apare și pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CL din 29 aprilie 2020.
Este vorba de Proiectul inițiat de primar privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru investiția „Construire clădire locuințe colective” amplasată în municipiul Pitești, strada Ghe. Lazăr, nr. 15, proiect care a mai fost în CL și anterior celor două ședințe amintite, când, de asemenea, a fost retras din cauza mai multor probleme semnalate de cei care locuiesc în zonă.
„Nu știm efectiv ce să facem”
În ședința din 28 ianuarie spre exemplu, șeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, Cristian Gentea, le spunea colegilor consilieri referitor la PUD Gh. Lazăr: „Am vorbit și cu domnul primar să fie retras pentru o lună. Vă rugăm să faceți o vizită la fața locului, pe Gheorghe Lazăr, este aproape, peste stradă, într-o zonă de monumente istorice. Constructorul are avize de la Cultură. Este o mică discuție legată de nivele. Am o rugăminte: mergeți și dvs. în deplasare, să dați și dvs. aviz. Nu știm efectiv ce să facem. Sunt multe documente asemănătoare în lucru. Se va crea un precedent, după care va fi foarte greu să oprim construcții de acest gen”.
Pe scurt, obiecțiile vecinilor au vizat regimul de înălțime (tipica situație în care se intenționează ridicarea unui bloc între case). Mai exact, proprietarii din zonă au atras atenția asupra amplasamentului imobilului într-o zonă protejată, asupra afectării imaginii arhitecturale a monumentelor istorice aflate în proximitate etc.
Nemulțumirile exprimate de vecinii viitoarei construcții au fost înaintate Primăriei Municipiului Pitești care le-a redirecționat (așa cum a devenit o aberantă obișnuință în Pitești) elaboratorului documentației PUD, astfel că municipalitatea, care ar fi trebuit să dea un răspuns obiectiv acestor oameni, și-a însușit punctul de vedere al arhitectului beneficiarului proiectului, potrivit căruia, evident, proiectul este în regulă.
Între timp, a fost depusă o a treia versiune a PUD, în care etajul III este retras cu 5,7 m față de etajele inferioare, un aspect care nu-i încălzește însă cu nimic pe petenți.
„Nu va afecta nivelul de serviciu al rețelei”
Întrucât printre obiecțiile referitoare la acest proiect s-a numărat și cea potrivit căreia traficul în zonă va fi împovărat excesiv odată cu ridicarea noului bloc (care, teoretic, ar înseamna mai multe mașini în zonă), a fost solicitat și un studiu de trafic, în completarea documentației pentru investiția „Construire clădire locuințe colective” amplasată în municipiul Pitești, strada Ghe. Lazăr, nr. 15.
Studiul a fost întocmit de lectorul univ. dr. Alexandru Boroiu de la Universitatea Pitești și arată că, pe termen mediu și lung, noul imobil nu va afecta și nu va crea probleme în privința locurilor de parcare.
Cu un astfel de studiu de trafic, dacă nu se va mai izbi de alte obiecții, controversatul proiectul imobiliar are toate șansele să fie adoptat prin HCL în ședința ordinară de miercuri.