Donaris 930 x 122

pestă porcină africană

AUTORITĂŢILE, ÎN ALERTĂ. UN NOU FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ, ANUNŢAT ACUM

UPDATE: DSVSA Argeş a confirmat pentru ePiteşti existenţa focarului pe un teren viran care aparţine de comuna Bascov. „Au fost informate toate localităţile pe o rază de 10 km de la epicentrul focarului. Este vorba de doi porci domestici care au fost găsiţi morţi pe un teren viran. Unul dintre ei a fost confirmat cu virusul PPA”, ne-au transmis reprezentanţi ai Direcţiei sanitar-veterinare.

Citiți și: Argeș: Veste de ultimă oră privind pesta porcină africană

Vezi toate zonele cu restricţii (FOTO)

 

Citiți și: ÎN ARGEȘ AU FOST STINSE TOATE FOCARELE DE PESTĂ LA PORCII DOMESTICI

 

Direcția Sanitară-Veterinară Argeș informează că a fost confirmat un nou caz de pestă porcină africană, motiv pentru care mai multe localități, inclusiv Mioveni şi Piteşti au fost incluse în zona de restricții sanitare, care presupune o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului și o zonă de 10 km de la epicentrul focarului.

„Vă reamintim că, pesta porcină africană este o boală virală care se regăsește atât la porcii domestici, cât și la mistreți, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.
Dacă observați vreun deces inexplicabil la porcii din gospodărie este semn clar că trebuie să vă alarmați, să raportați situația atât medicului veterinar, cât și aututorităților sanitar-veterinare. Febra ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnăvirii porcilor cu pestă porcină africană.

Porcii bolnavi cu pestă porcină africană prezintă înroșiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului

Pierderea poftei de mâncare, a apetitului, este un alt semn care trebuie să îi îngrijoreze pe fermieri. Porcii cu pestă porcină africană își pierd energia, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică.

Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă”, informează DSVSA Argeş.

(Foto: descriptiv)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

570 X 90 CAPRA 3