930×122 CAPRA 5

pestă porcină africană

Pesta porcină africană scumpeşte carnea de porc cu 25%

Pesta porcină africană scumpeşte carnea de porc cu 25%. Pesta porcină a făcut ravagii în lume, iar efectele vor începe să se facă simţite. Potrivit specialiştilor din domeniu, în România carnea de porc s-ar putea scumpi în următoarea perioadă cu până la 25%.

Citiți și: Argeș: Veste de ultimă oră privind pesta porcină africană

Reprezentanţii asociaţiilor de producători spun că există şi o parte pozitivă a acestei probleme, ţara noastră fiind cea mai „ieftină” din Europa.

Ioan Ladoşi, preşedinte al APCPR (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România) a declarat într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune DIGI24 că „va trebui să existe o scumpire, fiindcă mergem în pierdere„.

Citiți și: ÎN ARGEȘ AU FOST STINSE TOATE FOCARELE DE PESTĂ LA PORCII DOMESTICI

„Noi producem sub costul de producţie, avem cel mai mic preţ din Europa – 140 de euro pe suta de kg carcasă, iar preţul cerealelor pentru furajare a crescut cu 20-25%”

Pentru a fi asigurată cererea pe piaţa autohtonă, vom importa din China, afirmă preşedintele APCPR.

„Din cauza pestei, producţia autohtonă nu mai poate asigura decât 30-35% din cerere”, a mai precizat Ioan Ladoşi.

Înainte de apariţia pestei porcine africane, în România se putea asigura prin producţie autohtonă aproximativ 60% din cerere.

Referitor la judeţul nostru, potrivit celor mai recente date de la Direcţia Sanitar-Veterinară, județul Argeș este liber de pestă porcină africană – la porcul domestic. Au mai fost raportate doar cazuri de pestă la mistreţi din fonduri de vânătoare (de exemplu, în F.V. 29 Trivale, F.V. 7 Curtea de Argeş, F.V. 19 Câmpulung).

(Foto: descriptiv)

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

570×90 MAIA