NOR CURIER 930X122

pestă porcină africană

Pesta porcină africană scumpeşte carnea de porc cu 25%

Pesta porcină africană scumpeşte carnea de porc cu 25%. Pesta porcină a făcut ravagii în lume, iar efectele vor începe să se facă simţite. Potrivit specialiştilor din domeniu, în România carnea de porc s-ar putea scumpi în următoarea perioadă cu până la 25%.

Citiți și: Argeș: Veste de ultimă oră privind pesta porcină africană

Reprezentanţii asociaţiilor de producători spun că există şi o parte pozitivă a acestei probleme, ţara noastră fiind cea mai „ieftină” din Europa.

Ioan Ladoşi, preşedinte al APCPR (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România) a declarat într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune DIGI24 că „va trebui să existe o scumpire, fiindcă mergem în pierdere„.

Citiți și: ÎN ARGEȘ AU FOST STINSE TOATE FOCARELE DE PESTĂ LA PORCII DOMESTICI

„Noi producem sub costul de producţie, avem cel mai mic preţ din Europa – 140 de euro pe suta de kg carcasă, iar preţul cerealelor pentru furajare a crescut cu 20-25%”

Pentru a fi asigurată cererea pe piaţa autohtonă, vom importa din China, afirmă preşedintele APCPR.

„Din cauza pestei, producţia autohtonă nu mai poate asigura decât 30-35% din cerere”, a mai precizat Ioan Ladoşi.

Înainte de apariţia pestei porcine africane, în România se putea asigura prin producţie autohtonă aproximativ 60% din cerere.

Referitor la judeţul nostru, potrivit celor mai recente date de la Direcţia Sanitar-Veterinară, județul Argeș este liber de pestă porcină africană – la porcul domestic. Au mai fost raportate doar cazuri de pestă la mistreţi din fonduri de vânătoare (de exemplu, în F.V. 29 Trivale, F.V. 7 Curtea de Argeş, F.V. 19 Câmpulung).

(Foto: descriptiv)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3