Donaris 930 x 122

fermă

OFICIAL: PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA O FERMĂ DIN ARGEȘ. PESTE 20.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI

Conform buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmat virusul pestei porcine africane într-o exploataţie comercială (DanBred) din comuna Slobozia, o fermă cu un efectiv de 20.157 de porci.

Citiți și: Argeș. Tragedie! Angajatul unui ocol silvic a murit strivit de tractor!

Astăzi, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (pe o rază de 3 kilometri – Răscăeţi, județul Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (pe o rază de 10 kilometri – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).

Au fost instituite următoarele măsuri:

Citiți și: Mai avem doar mistreţi bolnavi de pestă

– A fost interzis accesul în zona focarului.

– Toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.

– Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere.

– Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne.

– Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.

– Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

„Pentru a limita răspândirea bolii, le recomandăm cetăţenilor să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar.

De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spaţii publice trebuie raportată. Sunt interzise târgurile de animale şi expoziţii de păsări”, transmite Instituția Prefectului – Județul Argeș.

[555x222px]CirculEspinol_epitesti

Comentarii

570 pe 90 Costache