Donaris 930 x 122

7 cuvinte

EVENIMENT ÎN PITEȘTI: SFÂNTUL ÎNCHISORILOR

Eveniment în Pitești: Sfântul închisorilor. Cu zeci de ani în urmă, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, au început primele bătăi la Închisoarea Pitești, care au marcat debutul Fenomenului Pitești, una dintre cele mai violente acțiuni îndreptate împotriva deținuților din pușcăriile comuniste.

Citiți și: O BUCATĂ DIN ZIDUL BERLINULUI, ADUSĂ ÎN PITEȘTI

Acei ani teribili vor fi rememorați la fosta Închisoarea Pitești prin proiecția filmului „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor – Gheorghe Calciu”. Proiecția va avea loc la Memorialul Închisoarea Pitești (strada Negru Vodă, nr. 30) marți, 6 decembrie 2016, de la ora 18. Va fi prezent și regizorul filmului, Andrei Negoiță. Intrarea pentru public este liberă.

„7 Cuvinte” este un film documentar care prezintă viața tumultuoasă a lui Gheorghe Calciu începând de la arestarea sa din 1948, pe când era student la Medicină. Prima condamnare îl aduce după gratii pentru 16 ani. Supraviețuiește Fenomenului Pitești, trece prin Casimca Jilavei, iar apoi prin „reeducarea” de la Aiud. Este eliberat în 1964.

Citiți și: FENOMENUL PITEȘTI: INFERNUL PE PĂMÂNT. VINO SĂ VEZI!

Într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, devine preot ortodox și luptă în perioada ceaușistă împotriva dărâmărilor de biserici. În Postul Paștelui din anul 1978 rostește în Bucureşti o serie de predici – ”7 Cuvinte către tineri” – un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat din nou şi execută încă 5 ani de închisoare. Comunitatea românească din exil face eforturi pentru eliberarea lui. În 1985 este obligat să părăsească țara și se stabilește în Statele Unite ale Americii.

Peste 30 de prieteni și ucenici din România și SUA ai părintelui Gheorghe Calciu vorbesc în documentar despre acest adevărat Sfânt al închisorilor comuniste.

Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului AICI și pe pagina Memorialului Închisoarea Pitești AICI.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3