SMART KIDS 930X122

fenomenul pitești

SUPRAVIEȚUITORUL EXPERIMENTULUI PITEȘTI (GALERIE FOTO)

Prin intermediul școlii de vară “Fenomenul Piteşti” 15 studenţi, masteranzi şi doctoranzi în istorie, drept, litere, jurnalism şi ştiinţe politice din centrele universitare din ţară interesaţi de istoria comunismului din România au vizitat astăzi sediul fostei închisori comuniste. După ce li s-a făcut o scurtă prezentare a Experimentului Piteşti, tinerii au intrat mai întâi în curtea interioară a fostei temnițe.

Citiți și: O BUCATĂ DIN ZIDUL BERLINULUI, ADUSĂ ÎN PITEȘTI

Unul dintre organizatori, Lucian Vasile, le-a precizat că deținuților nu li se oferea nici măcar posibilitatea unor condiții minime de igienă personală: „Aveau două butoaie: unul cu apă curată şi un altul pentru murdării. Cel cu murdării era folosit şi la torturile la care erau supuşi foştii deţinuţi politici. Unghiile de la mâini şi le rodeau, în timp ce unghiile de la picioare le lăsau să crească până cădeau singure… Nu aveau cum să şi le taie pentru că nu dispuneau de ustensilele necesare. Tunsul şi bărbieritul erau și ele tot o formă de tortură fiindcă foloseau ustensile vechi.” Pe lângă chinuri fizice, sute de flotări şi genuflexiuni, zile întregi de stat în diverse poziţii incomode și lovituri în faţă, pe tălpi, fese sau organe genitale, victimele erau batjocorite şi prin metode care le afectau psihicul: erau obligate să îşi dezavueze public familia, prietenii și credința în Dumnezeu.

La întâlnirea de astăzi a fost prezent și Constantin (Tache) Rodas. În vârstă de aproape 90 de ani, este unul dintre supraviețuitorii teribilului Experiment Pitești. Tache Rodas a depus și azi mărturie despre atrocitățile din fosta pușcărie comunistă. Printre altele, și-a amintit cum a fost bătut până la sânge. Cu buzele rupte și trupul tumefiat, a fost dus de torționari la baie. L-au forțat să își bage capul în vasul de toaletă, iar apoi au tras apa ca să-l „spele”. Despre Tache Rodas puteți citi mai multe aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_%28Tache%29_Rodas.

Citiți și: FENOMENUL PITEȘTI: INFERNUL PE PĂMÂNT. VINO SĂ VEZI!

Detalii în legătură cu școala de vară “Fenomenul Piteşti”: http://epitesti.ro/stiri/stiri-stiri/veniti-sa-vizitati-fosta-temnita-comunista-din-pitesti/.  

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA