New Profesional Consult 930 x 122

cătălin bădărău

FENOMENUL PITEȘTI: ABISUL. VINO SĂ VEZI!

Fenomenul Pitești: Abisul. Astăzi, 5 noiembrie 2017, între orele 13 și 17, Memorialul Închisoarea Pitești din nordul orașului, de pe strada Negru Vodă, nr. 30, își va deshide porțile publicului larg pentu ultimul eveniment din acest an.

Citiți și: O BUCATĂ DIN ZIDUL BERLINULUI, ADUSĂ ÎN PITEȘTI

Veți putea vizita fosta închisoare prin tur ghidat și veți putea vedea două expoziții temporare: „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” și „Pitești: Nuanțele abisului”.

Citiți și: FENOMENUL PITEȘTI: INFERNUL PE PĂMÂNT. VINO SĂ VEZI!

„Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” prezintă sculpturi monumentale contemporane în memoria mișcărilor de rezistență împotriva comunismului din România. Cele 11 lucrări de mari dimensiuni realizate de Cătălin Bădărău vor putea fi văzute în spațiul pavilionului-deținuți al fostei închisori, la parter.

Expoziția „Pitești: Nuanțele abisului” prezintă o serie de picturi în ulei semnate de Paul Hitter pe tema detenției politice din perioada comunistă, expoziția fiind găzduită în pavilionul administrativ, la parterul Memorialului.

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe în care au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Făgăraș și Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Expoziția „Pitești: Nuanțele abisului” are ca temă centrală „reeducarea”, punctul culminant al violenței detenției politice în perioada comunistă. Picturile lui Paul Hitter vorbesc despre tortura
fizică și psihologică și despre trăirile profunde ale deținutului în momentele cele mai dificile, iar fiecare lucrare are la bază mărturia unui supraviețuitor al detenției.

Tot astăzi veți putea urmări proiecția documentarelor din seria „Să nu ne răzbunați! Suferințele românilor din Basarabia” (Deportarea, Foamea, Detenția politică), un proiect susținut de Memorialul Închisoarea Pitești.

Intrarea este liberă. Organizatorii nu recomandă, însă, și nu permit vizitarea Memorialului de către copiii cu vârste de  sub 12 ani.

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90