- Publicat de: ePitești
- 26-08-2017, ora 16:00
- Turism / Vacanțe
BIG BROTHER ÎN TURISM! STATUL VA ȘTI UNDE ÎȚI FACI VACANȚA
Big Brother în turism! Statul va ști unde îți faci vacanța. Proiectul legii turismului a fost pus în dezbatere publică.
Citiți și: Se construiesc noi hoteluri în ArgeșDocumentul realizat de Ministerul Turismului prevede înființarea unui Sistem Informatic de Evidență a Activității de Turism din România. Sistemul va fi gestionat de STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) și va stoca date referitoare la unitățile de cazare turistică din țara noastră și la turiștii care le frecventează.
Potrivit proiectului, fiecare hotel, pensiune, cabană turistică etc. va avea o așa-numită fișă de anunțare a sosirii și a plecării.
Citiți și: Mega lovitură în Centru! Apare un nou hotel renumit în Pitești!Datele colectate de la turiști vor fi următoarele: numele; prenumele; data nașterii; locul nașterii; cetățenia; date referitoare la domiciliu (țară, localitate, stradă, număr); date referitoare la actul de identitate (tipul, seria și/sau numărul, data eliberării și instituția emitentă, statul emitent); codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepția turiștilor străini care nu posedă un astfel de număr; data sosirii; data plecării; scopul călătoriei; informații privind plata, inclusiv adresa de facturare; date din profilul „client fidel”, dacă există; agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau prin care a fost cumpărat biletul.
Ulterior, datele vor fi înregistrate de unitatea de cazare turistică în Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din România.
Proiectul complet al legii turismului, AICI.
Ministerul Turismului aduce ca principal argument pentru aceste noi reguli combaterea evaziunii fiscale în domeniu „Cu toate că nu este cunoscut un procent exact al evaziunii fiscale din domeniul turismului, este de notorietate faptul că industria turismului este grav afectată de acest fenomen.”
Un alt argument invocat: „În prezent, reglementările în vigoare privind obligativitatea înregistrării persoanelor la utilizarea serviciilor turistice de cazare sunt ineficiente și nu reflectă circulația reală a turiștilor în unitățile de cazare, reprezentând o vulnerabilitate în asigurarea protecției turiștilor și ordinii publice, care poate fi exploatată de persoanele cu potenţial infracţional, inclusiv persoanele implicate în activităţii teroriste.” Expunerea completă de motive poate fi citită AICI.