Donaris 930 x 122

maria cristina letu

Când poate să refuze asigurătorul RCA plata despăgubirilor

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul – pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât și în timpul staționării vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contract, dar există și excepții de la această regulă.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

 

SITUAȚIILE ÎN CARE ASIGURATORUL NU PLĂTEȘTE DAUNE

Pe lângă clauzele legate de forţa majoră sau de despăgubiri pentru accidente provocate cu maşinile furate, asigurătorul nu plăteşte dauna și în alte situaţii, pe care şoferii trebuie să le cunoască.

De exemplu, asiguratorul nu plătește daune pentru accidente provocate de maşini care fac parte din patrimoniul comun al soţilor, adică atunci când maşina soţiei dvs a accidentat-o pe a dvs, nu veţi putea merge cu RCA-ul soţiei să vă reparați maşina.

Dacă o maşină a unei societati comerciale accidentează o altă maşină a aceluiași proprietar, asigurătorul nu plăteşte dauna, în baza asigurării RCA și nici eventualele daune pentru prejudicii aduse bunurilor transportate în vehiculul avariat.

În cazul producerii unui accident, ca urmare a conducerii autovehiculului sub influența alcoolului  (cu o concentrație de peste 0,80 g/l de alcool pur sau alte substanțe interzise în sânge)  asiguratorul RCA va plăti despăgubirile, dar ulterior se va îndrepta prin acțiune în regres împotriva asiguratului pentru a recupera sumele plătite drept despăgubire, atât pentru daune materiale, cât și morale.

Excluse de la decontare sunt și amenzile de orice fel, cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului ori cheltuielile făcute în procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluționat și latura civilă.

În practică, se întâmplă ca, în cadrul unui dosar de dauna RCA deschis ca urmare a unui accident rutier, asiguratorul să refuze să achite întreaga sumă ce reprezintă contravaloarea reparațiilor efectuate de către service-ul auto, considerând că suma este “nejustificat de mare”.

Dacă amiabil nu soluționați acest diferend, aveți posibilitatea să formulați acțiune în justiție împotriva asigurătorului, dar trebuie să știți că dreptul la acțiune întemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare se prescrie în termen de 2 ani.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90