930×122 CAPRA 5

maria cristina letu

Ce modificări poți face în apartament, ce autorizații îți trebuie și cum le obții

Când vrei să aduci îmbunătățiri / modificări locuinței, fie că este vorba despre un apartament vechi sau de unul nou, pe care l-ai cumpărat de curând ori pe care plănuiești să-l achiziționezi este bine să știi în ce condiții poți dărâma sau construi un perete, pentru că sunt cazuri în care de acest lucru depinde achiziționarea unei locuințe potrivite pentru tine și bugetul tău.

Citiți și: Cum recuperăm actele de stare civilă pierdute?

Dacă vrei să faci în apartament orice fel de lucrări care modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora, proiectul tău va trebui să fie mai întâi aprobat de autoritățile locale.

Acest lucru înseamnă că, dacă vrei să dărâmi un perete, fie că este vorba despre cel dintre balcon și camera de zi sau despre cei din BCA ai unei debarale, va trebui să obții autorizația de construire/desființare.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

La fel se întâmplă și în cazul în care vrei să construiești un perete despărțitor, orice recompartimentare a locuinței necesită aprobare, în caz contrar existând posibilitatea unor sancțiuni.

Totuși, nu toate schimbările pe care le aduci locuinței tale trebuie să fie aprobate de primărie.

Dacă modificările pe care plănuiești să le execuți se numără printre cele de mai jos, atunci nu ai nevoie de autorizație de construire:

–  Lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora

– Reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate

– Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei

– Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit

–  Zugrăveli și vopsitorii interioare

– Zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor

– Vă puteți monta aparate individuale de climatizare și de contorizare a consumurilor de utilități

Pentru a primi autorizația de construire/desființare, trebuie să urmezi următorii pași:

– Obține Certificatul de Urbanism

– Realizează documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire/desființare (DTAC/DTAD)

–  Obține avize, acorduri, declarații, studii stabilite și solicitate prin certificatul de urbanism

– Depune dovada, în copie legalizată, a titlului asupra imobilului, teren și/sau construcții, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de care funciară de informare actualizat la zi

– Depune dovada privind achitarea taxelor legale

– Se achită taxă autorizație de construire

– Se achită chitanță taxă timbru arhitectură (Ordinul Arhitecților din România)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3