Donaris 930 x 122

contribuția de asigurări sociale de sănătate

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din închirieri

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din închirieri începând cu data de 1 ianuarie 2024

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt veniturile, în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente.

În această categorie de venit se cuprind veniturile din:

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

– închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal.

– închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea.

– arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.

Veniturile obținute din închirieri și subînchirieri de bunuri imobile sunt cele din cedarea folosinței locuinței, a caselor de vacanță, garajelor, terenurilor și altele asemenea. A căror folosință este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct și altele asemenea.

Este vorba inclusiv de cedarea folosinței unor părți din acestea, utilizate în scop de reclamă, afișaj și publicitate.

Din anul 2024, legislatia fiscală introduce dispoziţii referitoare la recalcularea impozitului pe veniturile din închirieri:

-organul fiscal competent are obligaţia determinării venitului anual realizat din închirieri în vederea aplicării prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal respectiv pentru contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din închirieri

-organul fiscal competent are obligaţia recalculării bazei impozabile în vederea acordării deductibilităţii CASS şi determinarea impozitului pe venitul anual datorat.

În cazul persoanelor fizice care obţin venituri din închirieri pentru care impunerea şi reţinerea CASS se fac prin stopaj la sursă.

Declararea acestor obligaţii fiscale se face de către plătitorul de venit prin depunerea formularului D112.

Baza lunară de calcul a CASS pentru persoanele care obţin venituri din închirieri, cu excepţia veniturilor din arendă cu impunere prin stopaj la sursă, o constituie:

-diferenţa dintre venitul brut şi cota de 25% din venitul brut.

-diferenţa dintre veniturile încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri.

-norma de venit anuală.

Baza lunară de calcul a CASS pentru venitul din închirieri nu poate fi mai mică de un salariu minim pe economie.

În condiţiile în care acest venit este singurul asupra căruia se calculează CASS.

De asemenea, baza lunară nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut pe economie.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din închirieri

Baza lunară de calcul a CASS pentru persoanele care obţin venituri din arendă cu impunere prin stopaj la sursă o constituie diferenţa dintre venitul brut şi cota de 25% din venitul brut.

Baza lunară de calcul a CASS pentru venitul din închirieri nu poate fi mai mică de un salariu minim pe economie, în condiţiile în care acest venit este singurul asupra căruia se calculează CASS.

De asemenea, baza lunară nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut pe economie.

Persoanele fizice care realizează venituri din închirieri nu datorează contribuţia la fonduri de pensii. Însă datorează CASS chiar dacă mai obţin venituri şi din alte surse definite în Codul fiscal.

Persoanele fizice care obţin venituri din închirieri, cu excepţia celor care realizează venituri din arendă şi din închirierea camerelor din locuinţele proprietate personală în scop turistic, sunt obligate să efectueze în cursul anului plăţi anticipate trimestriale la CASS. În 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

În decizia de impunere pentru plăţi anticipate emisă pentru persoanele fizice care obţin venituri din închirierea camerelor din locuinţele proprietate personală în scop turistic, baza de calcul a CASS se evidenţiază lunar.

Iar plata se efectuează în 2 rate egale, până la data de 25 iulie, inclusiv şi 25 noiembrie, inclusiv.

Încadrarea bazei lunare de calcul a CASS în limita plafonului maxim pentru veniturile din închirieri, cu excepţia celor din arendă cu impunere prin stopaj la sursă, se face de către organul fiscal prin decizia de impunere privind plăţile anticipate.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din închirieri

Persoanele fizice care realizează venituri din arendă pentru care impozitul se reţine prin stopaj la sursă datorează contribuţia individuală de CASS (cota de 5,5%) în cursul anului.

Plătitorul de venit are obligaţia calculului, reţinerii şi virării sumelor respective până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.

Încadrarea bazei lunare de calcul a CASS anticipat în limita plafonului maxim pentru veniturile din arendă cu impunere prin stopaj la sursă se face de plătitorul de venit la momentul plăţii venitului.

Stabilirea obligaţiei de plată anuale a CASS pentru veniturile din închirieri, precum şi încadrarea în plafonul minim se realizează de organul fiscal competent prin decizia de impunere anuală.

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din arendă pentru care impozitul se stabileşte în sistem real, obligaţia anuală de plată a CASS se determină pe baza declaraţiei privind venitul realizat.

Concomitent, organul fiscal va realiza şi încadrarea în plafonul maxim prin decizia de impunere anuală.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90