930 x122 grota rece

maria cristina letu

Cum se pedepsesc actele de violență asupra animalelor?

Cum se pedepsesc actele de violență asupra animalelor ?

Citiți și: Cum recuperăm actele de stare civilă pierdute?

La nivel național, sunt în vigoare o serie de dispoziții legale care urmăresc  asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân.

Acestea stabilesc o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor. Tratamentul aplicat acestora exclude orice act de cruzime şi violenţă.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat.

Motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Aceste norme prevăd că se pedepsesc cu închisoare sau cu amendă penală intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.

Cum ar fi: codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Dar și folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similar.

Cum se pedepsesc actele de violență asupra animalelor?

Folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Incriminarea faptelor enumerate anterior a fost necesară, întrucât astfel se creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea acestor acțiuni într-o categorie superioară a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de maximum 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Polițiștii pot aplica amenzi contravenționale în cazul constatării următoarelor fapte:

-nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;

-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3