930 pe 122 COSTACHE

agricultura

ROMÂNIA ÎȘI ARATĂ MUȘCHII ÎN AGRICULTURA EUROPEANĂ

România începe să redevină un jucător important pe piaţa agricolă, în condiţiile în care anul trecut a ocupat primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, locul doi la porumb, iar la grâu a fost pe locul şase.

Citiți și: Două femei prinse la furat de porumb, trimise în judecată. Au fost filmate cu drona

“Agricultura s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp şi cred că România începe să devină acel jucător important pe piaţa agricolă. Vedem că producţia de floarea soarelui a fost pe primul loc în Europa în 2013, producţia de porumb pe locul doi, iar la grâu am ocupat locul şase în rândul statelor membre. Şi cifrele privind balanţa comercială sunt pozitive în 2013, an când, pentru prima dată după 20 de ani, am exportat mai mult decât am importat. Şi pe primele două luni din 2014 trendul continuă. Am exportat cu 200 de milioane de euro mai mult în primele două luni decât în lunile similare din 2013.”, declară Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Constantin precizează că în momentul de față sunt foarte importante investiţiile în agricultură, dar şi plata subvenţiilor la timp pentru agricultori, lucru care s-a realizat în ultimii ani, în condiţiile în care anual în conturile agricultorilor au intrat 3 miliarde de euro: “Obligaţia noastră este să investim foarte mult în ceea ce înseamnă sectorul de irigaţii şi să plătim subvenţiile la timp. Cred că cea mai mare realizare este că reuşim să dăm banii la timp înainte de campania de primăvară. Agricultura redevine importantă şi pe sectorul propriu-zis şi pe sectorul de industrie alimentară.”

Citiți și: Bani pentru subvenționarea motorinei în agricultură

România a reuşit în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în 2012. Anul trecut România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de peste 5,098 de miliarde de euro, cu 1,183 de miliarde mai mult decât anul precedent (un plus de 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 de milioane de euro în ceea ce privește balanţa comercială pe acest segment. În ianuarie 2014 exporturile au totalizat 360,8 milioane de euro, un plus de 44% (de circa 109,3 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, “vedetele” începutului de an fiind porumbul, grâul şi ţigările. (Foto: fotofocus.ro)

Donaris 555×222

Comentarii

New Profesional Consult 570×90