Donaris 930 x 122

ursi

Argeşenii, între Starea de Alertă şi RO-ALERT „prezență urs”

Trebuie să fie cel puțin neplăcut să primeşti pe telefonul mobil alerte de urgenţă, cum ar fi cele de vreme extremă, dar mai ales notificări RO-ALERT legate de prezenţa urşilor pe drumuri sau chiar în gospodăriile din apropiere de locul în care te afli.

Citiți și: Pericol de moarte! Atacurile urșilor, din ce în ce mai dese!

Ei bine, nu ar fi o mare problemă dacă lucruri de genul acesta s-ar întâmpla rar, însă alertele cu privire la prezența urșilor au ajuns la ordinea zilei în județul Argeș, iar oamenii sunt revoltați.

Sunt revoltați nu din cauza mesajelor, ci pentru că autoritățile competente nu iau măsuri. Cum se întâmplă, în general, cu lucrurile amestecate (nu „miros” prea bine), și în această ecuație unde intră o mulțime de factori decidenți sau cu influență (Ministerul Mediului, Direcțiile Silvice, ONG-urile, ba chiar și reglementările europene) oamenii rămân cu problemele nerezolvate și cu pericolul care-i paște la fiecare pas.

Citiți și: Ursul a urmărit trei tineri din Argeș! Jandarmii argeșeni, intervenție contra cronometru.

DRUMEȚIA NU A MAI AVUT LOC

Spre exemplu, mi-am dorit la sfârșitul lunii trecute să fac o drumeție împreună cu familia în zona de nord a județului, mai exact la Cetatea Poenari. Am stat la o cafea și am pus planul la punct, doar că în momentul în care eram gata să plecăm la drum primesc mesaj RO-ALERT pe telefon. Despre urs, evident.

Copiii s-au speriat doar de cum zbârnâiau toate telefoanele, ce să vă mai povestesc de – doamne ferește, cum ar fi fost întâlnirea cu un urs aflat în libertate. Am cerut nota de plată și am făcut cale întoarsă.

La asta s-a rezumat turismul meu de weekend, iar ca mine sunt mulți alții. Totuși, mă împac cu gândul că sunt un caz fericit. Lângă locuința mea nu au fost încă semnalați urși, așa cum se întâmplă în cazul altor persoane… Și se întâmplă de ani buni. Am văzut numeroase comentarii cu iz ONG-ist în care anumiți indivizi afirmă că totul se petrece pe fondul acțiunilor invazive ale omului care a distrus habitatul natural prin defrișări și construcții.

Nu neg, am văzut cu ochii mei zone întinse de pădure (și la deal, și la munte) unde nu mai există nimic. S-a ras tot. Dar, vă spun sincer, când merg prin munți tot mi se pare că există încă un spațiu enorm care este încă „virgin”. Ceea ce mă duce cu gândul la o a doua părere personală, anume că problema populației de urşi din Argeş este ignorată de ani buni și aici e cheia.

DE CE NU SUNT RELOCAȚI?

De ce nu sunt relocați, am înțeles că împușcarea lor e un act criminal tot mai condamnat. Ok, pot fi de acord. Atunci să-i relocăm. E complicat, firește, dar nu imposibil. În orice caz, dacă ne mulțumim cu privitul o să ne fie tot mai rău.

Vedem cum au loc zeci de atacuri ale acestor sălbăticiuni (consecințele fiind animale domestice sfârtecate, gospodării distruse, oameni răniți / uciși) și, la fel, vedem cum autoritățile nu fac nimic.

„Ursul a fost alungat din zonă”, cam așa suna un mesaj primit recent pe telefon. Nu-i nimic, până termin de scris e deja înapoi.

Ca o concluzie, pentru mulți argeșeni Starea de Alertă din pandemia Covid a ajuns să fie cel mai mic rău din momentul de față. RO-ALERT URS este cu adevărat o problemă acută care necesită luarea unor măsuri.

(Foto: descriptiv)

555×222  MAIA

Comentarii

3 comentarii

  • Andrei spune:

    Bineinteles ca se intampla treaba asta , sa se dea amenzi cat mai mari pentru treaba cu hranirea ursilor in strada , peste tot unde te duci numai.ursi , cei care sunatacati isi merita soarta ce cauta sa se dea jos la ei , omul oricum nu se invata minte , a fost deajuns sa se invete o ursoaica la mancare pe strazi , ca dupa si a adus si puii si tot asa , hranitoarele de pe munti sigur sunt goale , nu si mai da nimeni interesul , pe drumurile.forestiere nu ne mai dau voie jandarmii si ocolul , pentru ca sunt numai.exploatari si tafuri ascunse prin paduri , si sa nu vada nimeni manevrele de acolo, vorbesc de zona vidraru , ca sa pescuiesti cer taxa pe fiecare zi , dar ce asugura ei de taxa aia , sa vina sa stea acolo sa pazeasca oamenii , banii stiu sa i ceara , eu de cate ori am fost acolo a aparul ursul.imediat , ca e pe drumul forestier ca e pe transfagarasan , pe nimeni nu intereseaza nimic .asa este unde sa mai stea si atatia ursi ..sunt foarte multi , dar tot din cauza omului s a ajuns aici, animalul n are nici o vina , e in habitaclul lui .

  • Petrisor spune:

    Corect este HABITATUL, nu „habitaclul”.
    Parerea mea este ca societatea va fi amenintata din ce in ce mai mult de tot felul de pericole (evitabile dealtfel), din cauza inculturii si ipocriziei tot mai multor cetateni, si a lipsei de responsabilitate, de reactie si de implicare, din partea cetatenilor cinstiti, educati si manierati care sunt din pacate din ce in ce mai putin in societatea noastra. Ca sa ma explic, am sa dau un singur exemplu. Populatia pe planeta va creste in curand de la 7 la 9 miliarde de oameni. Cati dintre cetatenii nostri se gandesc ca resursele fiind limitate nu o sa mai fie posibila si cresterea populatiei de ursi, de elefanti, de girafe, de caini? Raspunsul este: mai nimeni. Politicienii care ar trebui sa faca legi care sa permita impuscarea ursilor si controlul populatiei de ursi, se tem de opinia publica, si de ONG-uri, si iau apararea ursilor care ataca oamenii, pentru ca asa da bine la imagine. „Este bine sa pari un om milos, care iubeste ursii, (chiar daca unul din ei ti-a desfigurat vecinul acum doua zile). Daca doreste cineva in tara asta sa faca ordine in aceasta problema, atunci solutia este urmatoarea:
    1. Amenda de 10.000 Euro pentru cei care sunt dovediti ca hranesc ursii (altii decat padurarii care hranesc in locuri amenajate in acest scop) sau 1 an inchisoare daca nu plateste in termen de 30 de zile.
    2. Impuscarea ursului care a primit mancare de la om, deoarece obiceiul astfel capatat, nu va mai fi uitat, ba mai mult, in cazul femelelor, va transmite obiceiul apropierii de oameni, puilor (vina morala-pacatul impuscarii ursului va fi trecuta in contul celui care l-a hranit)
    Cele doua masuri care trebuiesc aplicate simultan, reprezinta singura solutie pentru starea actuala. Relocarea, este un fel de „haba, haba, haba” spusa de politicienii „prinsi in corzi” de jurnalisti. Este un fel de ” ca sa nu-i mai atace pe argeseni, il relocam la Brasov sa-i atace pe brasoveni. Oricat de departe de comunitate va fi dus, odata ce a capatat obiceiul de a cauta prin gunoaiele oamenilor, ursul va reveni la tomberoane, in curti, pe strazi. Pentru cei care vor sa ma contrazica, le recomand sa citeasca o carte de Etologie (stiinta comportamentului animalelor) si apoi sa ma combata daca mai considera ca este cazul. D-lui Ministru al Mediului ii recomand sa puna in legislatie aceste 2 masuri daca doreste sa rama in istoria Romaniei ca demnitar care si-a meritat pozitia pe care o ocupa.

  • Mirea spune:

    Cumva trebuie sa mănînce si ei eu consider ca aceasta invazie a ursilor ne apartine

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90