930×122 senatori-01 psd

ursi

Argeşenii, între Starea de Alertă şi RO-ALERT „prezență urs”

Trebuie să fie cel puțin neplăcut să primeşti pe telefonul mobil alerte de urgenţă, cum ar fi cele de vreme extremă, dar mai ales notificări RO-ALERT legate de prezenţa urşilor pe drumuri sau chiar în gospodăriile din apropiere de locul în care te afli.

Citiți și: Urgență pe Transfăgărășan! Decizie finală pentru o ursoaică agresivă!

Ei bine, nu ar fi o mare problemă dacă lucruri de genul acesta s-ar întâmpla rar, însă alertele cu privire la prezența urșilor au ajuns la ordinea zilei în județul Argeș, iar oamenii sunt revoltați.

Sunt revoltați nu din cauza mesajelor, ci pentru că autoritățile competente nu iau măsuri. Cum se întâmplă, în general, cu lucrurile amestecate (nu „miros” prea bine), și în această ecuație unde intră o mulțime de factori decidenți sau cu influență (Ministerul Mediului, Direcțiile Silvice, ONG-urile, ba chiar și reglementările europene) oamenii rămân cu problemele nerezolvate și cu pericolul care-i paște la fiecare pas.

Citiți și: Avertisment serios: Valul de sancțiuni este iminent!

DRUMEȚIA NU A MAI AVUT LOC

Spre exemplu, mi-am dorit la sfârșitul lunii trecute să fac o drumeție împreună cu familia în zona de nord a județului, mai exact la Cetatea Poenari. Am stat la o cafea și am pus planul la punct, doar că în momentul în care eram gata să plecăm la drum primesc mesaj RO-ALERT pe telefon. Despre urs, evident.

Copiii s-au speriat doar de cum zbârnâiau toate telefoanele, ce să vă mai povestesc de – doamne ferește, cum ar fi fost întâlnirea cu un urs aflat în libertate. Am cerut nota de plată și am făcut cale întoarsă.

La asta s-a rezumat turismul meu de weekend, iar ca mine sunt mulți alții. Totuși, mă împac cu gândul că sunt un caz fericit. Lângă locuința mea nu au fost încă semnalați urși, așa cum se întâmplă în cazul altor persoane… Și se întâmplă de ani buni. Am văzut numeroase comentarii cu iz ONG-ist în care anumiți indivizi afirmă că totul se petrece pe fondul acțiunilor invazive ale omului care a distrus habitatul natural prin defrișări și construcții.

Nu neg, am văzut cu ochii mei zone întinse de pădure (și la deal, și la munte) unde nu mai există nimic. S-a ras tot. Dar, vă spun sincer, când merg prin munți tot mi se pare că există încă un spațiu enorm care este încă „virgin”. Ceea ce mă duce cu gândul la o a doua părere personală, anume că problema populației de urşi din Argeş este ignorată de ani buni și aici e cheia.

DE CE NU SUNT RELOCAȚI?

De ce nu sunt relocați, am înțeles că împușcarea lor e un act criminal tot mai condamnat. Ok, pot fi de acord. Atunci să-i relocăm. E complicat, firește, dar nu imposibil. În orice caz, dacă ne mulțumim cu privitul o să ne fie tot mai rău.

Vedem cum au loc zeci de atacuri ale acestor sălbăticiuni (consecințele fiind animale domestice sfârtecate, gospodării distruse, oameni răniți / uciși) și, la fel, vedem cum autoritățile nu fac nimic.

„Ursul a fost alungat din zonă”, cam așa suna un mesaj primit recent pe telefon. Nu-i nimic, până termin de scris e deja înapoi.

Ca o concluzie, pentru mulți argeșeni Starea de Alertă din pandemia Covid a ajuns să fie cel mai mic rău din momentul de față. RO-ALERT URS este cu adevărat o problemă acută care necesită luarea unor măsuri.

(Foto: descriptiv)

Kaia 555×222
570 X 90 CAPRA 3