- Publicat de: ePitești
- 9-09-2020, ora 10:57
- Editorial
ELECTORALA 2020
Se spune că politica e frumoasă pentru cine înţelege jocurile şi comunicarea, scopul de dincolo de aparenţe. Pentru cei care doar observă brut prezentarea şi mesajele, politica e urâtă, hoaţă, mincinoasă. Adevărul e undeva la mijloc, ca şi imaginea politicienilor, a candidaţilor în apropierea zilei alegerilor.
Citiți și: Bătălia dintre Cristian Gentea și Mihai Coteț s-a încheiat! Piteștenii au decis!Mie, de pildă, nu-mi place deloc, dar absolut deloc cum se desfăşoară campania electorală. Cu un centru precum vedeţi în imagine, cu un Facebook invadat de promisiuni greu de digerat, de fotografii „photoshopate” şi „descinderi” ale protagoniştilor printre oameni, la discuţii în dorul lelii.
„Ăia nu au făcut nimic, noi o să facem!”
Citiți și: CÂT AU CHELTUIT MARILE PARTIDE DIN ARGEŞ PE CANDIDAŢII LA PRIMĂRIA PITEŞTI. IATĂ CINE A BĂGAT CEI MAI MULŢI BANIŞi facerea asta nu e dumnezeiască, puţine lucruri se mai împlinesc în 7 zile, în 30, în 365. Unele lucruri, după cum vedeţi, nu s-au făcut nici în 30 de ani. Din acest motiv alegerea mea este imună la mesajele şi promisiunile candidaţilor.
Nu merg la vot ca să-l aleg pe politicianul X sau Y, fiindcă a promis nu ştiu ce proiect sau investiţie nemaipomenită.
Alegerea mea este una care vine, ştiţi cum, după ce măsori omul din priviri, de sus până jos, şi spui: poate sau nu. Fiecare dintre noi are o anumită capacitate de a străpunge „carcasa” animată de gesturi, zâmbete şi vorbe exersate în faţa oglinzii sau la cursuri de comunicare interpersonală.
Problema e că politica modernă nu se rezumă la un candidat, ci la o echipă. Iar ca să alegi o echipă bună e tare greu, fiindcă aici intervin factori precum jocurile din interior şi chiar aranjamentele cu alte partide.
Cei pe care-i vedeţi lipiţi pe panouri în centrul Piteştiului sau când derulaţi prin „feed-ul” de pe Facebook au deja socotelile făcute. Cei mai mulţi dintre ei ştiu deja încotro se îndreaptă, în funcţie de mai multe scenarii. Lupta electorală e de fapt o luptă a lor, pentru ei înşişi. Noi suntem spectatori.
Şi ca spectator, din acest amestec de figuri, oricât de mult ţi-ai dori să extragi esenţa, nu vei obţine decât o zeamă lungă amăruie. Este gustul dezamăgirii pe care am trăit-o de atâtea şi atâtea ori.