930×122 CAPRA 5

catalin teodorescu

DEPUTAT DE ARGEȘ, UN NOU DOSAR LA DNA

Deputatul PNL de Argeș Cătălin Teodorescu are un nou dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.

Citiți și: Breaking! Primar săltat de DNA!

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

DUMITREAN CRINUȚA NICOLETA, președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și președinta Comisiei Centrale de Despăgubiri la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și luare de mită,

Citiți și: DNA lovește: Este vorba despre un comandant de armată din Argeș și o angajată

MIHAI CRISTIAN SEBASTIAN, BACIU REMUS VIRGIL, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOȘ și TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, membri în aceeași comisie din cadrul ANRP la data faptelor, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

SAVU FLORENTINA, consilier în cadrul ANRP – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor la data faptelor, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

SIMU HORIA, economist, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (2 infracțiuni) și spălare a banilor în formă continuată,

DIMA ALIN HORAȚIU, expert evaluator, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și luare de mită.

(…) La data de 22 octombrie 2009 suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

De la acea dată suspectul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011 suspecții Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și o altă persoană, în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 de hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că suspectul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.

Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de către suspecta Savu Florentina, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru “ajutorul acordat”, în perioada decembrie 2010 – februarie 2011 suspecta Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a pretins, iar în perioada iulie – august 2011 a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia, suma de 400.000 de euro.

În același context și pentru același motiv, în perioada decembrie 2010 – februarie 2011 expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același suspect suma de 5.000 de euro.

În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011 suspectul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 de euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut nereale.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.”, precizează DNA. (Sublinierile aparțin redacției)

555×222  MAIA
HerasMed (570 x 90 px)