Donaris 930 x 122

manoleanu

Concert cu coruri in final de stagiune 2011-2012

Iată că şi stagiunea muzicală a Filarmonicii Piteşti a ajuns la final. Concertul festiv a fost un regal de piese de mare succes. La succesul concertului şi-au adus aportul toţi factorii implicaţi în bunul mers la Filarmonicii piteştene.

Spectacolul a fost deschis de Concertul pentru pian şi orchestră nr. 21 în do major de W. A. Mozart în interpretarea tânărului solist Roman Manoleanu şi a orchestrei condusă de Tiberiu Oprea. Toată muzica lui Mozart se înscrie sub semnul frumosului şi bucuriei. Dar acest concert are parcă ceva în plus. Se recunosc în el teme folosite anterior de către Mozart, chiar ceva din tensiunea operei Nunta lui Figaro sau alte lucrări mozartiene. Dar mişcarea a doua a concertului parcă vrăjeşte lumea, muzica este nepământean de frumoasă. Bo Widerberg regizorul suedez al filmului unui amor tragic, Elvira Madigan, a avut inspiraţia să folosească această temă muzicală într-un pasaj peisagistic de vară suedeză. A fost o perfectă îngemănare între muzică şi imagine şi de atunci toţi redenumesc acest concert Elvira Madigan. Pianistul a avut ştiinţa să redea cu măiestrie partea solistică a acestui concert iar orchestra l-a acompaniat cu dăruire.

A urmat apoi un regal de bucăţi de mare succes în interpretarea orchestrei condusă de Tiberiu Oprea şi a corurilor reunite sub numele deCluster Chorus sub conducerea lui Silviu Deaconescu. Pe scenă au evoluat: Corul Vox Armonica, dirijat de Silviu Deaconescu, Corala bărbătească D. G. Kiriak, condus de George Paraschivescu, Corul Orfeu din Curtea de Argeş, condus de Alexandru Ionescu, Corul Liceului de Artă Dinu Lipatti, condus de Gheorghiţă Stroe, Corul Şcolii Populare de Artă, condus de Andra Bivol Costea, Corul Ion Ionescu din Topoloveni, condus de Ion Isăroiu.

Primul bucată interpretată a fost Corul Fierarilor din Trubadurul de Verdi. A urmat Canţoneta napolitană din baletul Lacul Lebedelor de Ceaikovski. După aceea orchestra ne-a oferit pasaje din Visul unei nopţi de vară de F. Mendelssohn. A urmat Corul vânătorilor dinFreischutz de K. M. von Weber, unde vocile bărbăteşti erau însoţite de muzica cornilor orchestrei. Într-un mare avânt s-a cântat Marşul triumfal din Aida de Verdi. Orchestra a dat respiro coriştilor şi am ascultat selecţiuni din Carmen de Bizet. Concertul s-a încheiat cu Corul robilor din Nabuco de Verdi, care a fost bisat de ansamblu cu acompaniament al vocilor din sală.

Finalul stagiunii s-a terminat în nesfârşite ropote de aplauze ale sărbătorii muzicii, pe o dată reper în România melomanilor. Data de 28 iunie 2012 marchează 100 de ani de la naşterea marelui dirijor Sergiu Celibidache!

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90