New Profesional Consult 930 x 122

Duelul viorilor sau trei artişti formidabili

Astă seară luni 17 septembrie s-a deschis stagiunea Filarmonicii Piteşti 2012-2013. Şi nu oricum, ci cu turneul Duelul viorilor,

alt
artiştii si subsemnatul

organizat de trei virtuozi, violoniştii Liviu Prunariu, Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Toţi aceşti artişti sunt tineri erau studenţi sau terminaseră de curând Conservatorul. Libertatea din decembrie ’89 le-a deschis drumul spre marile săli de concert să-şi completeze studiile. Horia Mihail a studiat şi a stat în SUA, Liviu Prunaru este concert-maestru la prestigioasa Concertgebow din Amsterdam.

Liviu Prunaru cântă pe o vioară Stradivarius, Gabriel Croitoru a câştigat concursul şi cântă pe vioara Guarneri del Gesu, pe care a cântat George Enescu.  Horia Mihai s-a mulţumit să cânte la Piteşti pe pianul Foerster al Filarmonicii locale. Prietenul meu Radu V. mi-a atras atenţia că cele două viori sună deosebit.

Primul a cântat două piese au fost interpretate de Liviu Prunaru acompaniat de Horia Mihail. Au fost piese de virtuozitate Brahms şi Smetana cu o piesă Aus der Heimat care este inspirată din muzica populară cehă. A cântat apoi şi o piesă de un violonist maghiar Hubay, Hejre Kati unde am auzit ritmul ceardaşului. Prunariu are o tehnică perfectă,  vioara lui sună precum cristalul. Pe de altă parte, l-am ascultat apoi pe Gabriel Croitoru care ne oferit un repertoriu mai cald. Am ascultat un Kreisler care ne-a reamintit de Belle Epoque, de finalul imperiului austro-ungar.  Am ascultat apoi sunetele calde ale sudului cu Fantezia Carmen a lui Sarasate inspirată de opera lui Bizet. ne-am bucurat apoi de Valsul lui Şostakovici din Suita a doua.

Finalul concertului a reunit pe cei doi violonişti împreună cu pianistul.  A fost o bucată preclasică de Haendel. A urmat o bucată modernă aparţinând lui Prokofiev în care au cântat doar cei doi violonişti. O bucată a secolului XX cu muzica expresionistă. Finalul a fost în trei cu muzica lui Moszkowski din începutul secolului trecut. Surpriza a venit în final când interpreţii ne-au oferit un Rag time al lui Scott Joplin. care arată deschiderea pentru alte genuri de muzică.   Şi încă un bis final când sunetele lui Haendel s-au amestec cu sonorităţile de jazz. a fost o seră deosebită care a bucurat pe toţi melomanii piteşteni.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90