NOR CURIER 930X122

maria cristina letu

Perioada de preaviz la concediere și la demisie: Ce trebuie să știți despre fiecare

Persoanele concediate pentru inaptitudine fizică și/sau psihică, cele concediate pentru necorespundere profesională la locul de muncă, pentru desființarea locului de muncă, beneficiază de dreptul de preaviz care, nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Cum se stabilește preavizul

Deoarece legea a prevăzut această durată minimă, rezultă că durata lui efectivă se stabilește prin contracte individuale și colective de muncă.

În cazul în care, se inițiază procedura de concediere, în perioada de probă, împotriva unui salariat care nu corespunde profesional locului de muncă, regula enunțată anterior nu se aplică.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

În situația în care, în perioada celor 20 de zile de preaviz, contractul individual de muncă este suspendat (cu titlul exemplificativ, contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația concediului pentru creșterea copilului în vârsta de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, în situația concediului pentru formare profesională, a celui parental, pe durata detașării, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar, etc.) termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, excepție făcând situația absențelor nemotivate de la locul de muncă.

Înștiințarea prealabilă este obligatorie

Obligația înștiințării prealabile a celeilalte părți despre încetarea raportului de muncă este prevăzută de lege atât în sarcina angajatorului cât și a salariatului, având drept scop evitarea consecințelor negative pe care le-ar putea produce denunțarea unilaterală a contractului.

Termenul de preaviz la demisie este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.

Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă sau când angajatorul renunță total sau parțial la acest beneficiu.

Chiar dacă prevederile legale ce reglementează preavizul nu impun vreo condiţie de formă, sau procedura de comunicare a preavizului, recomand ca procedura standard de notificare a preavizului să fie în scris, cu indicarea clară a perioadei între care curge termenul de preaviz.

Calculul perioadei de preaviz

Deşi aparent o operaţiune simplă, calculul termenului de preaviz trebuie făcut cu grijă, întrucât încălcarea acestuia, chiar şi doar cu o zi lucrătoare, este sancţionată la fel de aspru că şi ignorarea termenului de preaviz cu totul, adică cu nulitatea deciziei de concediere.

Cu toate acestea, în ipoteza în care anumite categorii de salariaţi (în general este cazul “salariaţilor cheie”) beneficiază, prin contractul individual (sau colectiv) de muncă, de un preaviz superior celui minim legal, obligaţia angajatorului este de a respecta termenul mai mare dintre cele două.

În ceea ce priveşte modul de calcul al acestui termen, el trebuie astfel calculat încât să includă, între data la care a fost notificată începerea preavizului, şi dată la care CIM încetează efectiv, un număr de 20 de zile lucrătoare, fără ca printre acestea să se numere prima zi (data primirii preavizului) şi ultima (dată de la care CIM este efectiv desfăcut).

Zilele libere nu vor intra în calculul termenului de preaviz

În plus faţă de prima şi ultima zi, în calculul termenului de preaviz nu vor intră nici zilele libere, deci atât zilele de sâmbătă şi duminică, cât şi sărbătorile legale, fie reglementate în mod expres, fie stabilite în mod spontan de către autorităţile publice.

Astfel, cu titlu de exemplu, un preaviz notificat în dată de 25 noiembrie (care pentru utilitatea exemplului va pica într-o zi de vineri) se va împlini în dată de 29 decembrie, dată la care CIM va înceta.

În preavizul astfel calculat nu intră zilele de 30 noiembrie, 1 şi 26 decembrie, sărbători legale.

În plus dacă, de exemplu, ziua de vineri, 2 decembrie este şi ea declarată liberă, în mod spontan, preavizul din exemplul nostru se va prelungi cu o zi în mod corespunzător.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3