New Profesional Consult 930 x 122

arie protejată

Pitești. Se anunță scandal și proteste! Pădurea Trivale, arie protejată sau pădure-parc?

Pitești. Se anunță scandal și proteste! Pădurea Trivale, arie protejată sau pădure-parc?

Citiți și: Prefectul: „Decizia este definitivă!” | Primarul: „Nimic pierdut legat de Pădure-Parc!”

Pădurea Trivale este în atenția tuturor de ani de zile. A cetățenilor de rând, a investitorilor, a politicienilor.

Iar în preajma campaniilor electorale, interesul devine și mai mare.

Citiți și: Gentea, dezvăluiri despre Trivale: ,,Dacă va fi nevoie să mergem în instanță, o vom face!”

Nu este o noutate că nu sunt puțini cei care vor, de pildă să construiască în pădure sau lângă. Cazurile patronului de la Rehoma, dar și al lui John Brănescu, de pildă, au fost prezentate de-a lungul timpului de ePitești.

În ședința de mâine a Consiliului Local Pitești este un proiect prin care se vrea trecerea unei suprafețe din Pădurea Trivale din proprietatea statului în domeniul public al municipiului Pitești pentru a fi transformată în pădure-parc.

Proiect PSD, PNL și PMP

Proiectul este inițiat de Tiberiu Irimia, Gelu Tofan, Ana Stan (PNL), Dumitru Tudosoiu, Radu Bănică, Cătălin Costescu, Dan Mihai Dumitrescu, Cornel Ionică, Ion Matei, Dragoș Andrei Șerb, Robert Tudorache (PSD) Sorina Marilena Coman și Dănuț Dinu (PMP).

Suprafața care ar urma să treacă în domeniul public al municipalității este de 160 de hectare dintr-un total de 335 cât mai are statul român. Restul Pădurii Trivale, aproape 600 de hectare – este proprietate privată.

Prin amenajarea unei păduri-parc se vor realiza zone de agrement și de recreere în natură. Iar odată implementate astfel de proeicte, se arată în raportul proiectului de hotărâre, se va conserva biodiversitatea și va crește calitatea vieții piteștenilor, ai spun inițiatorii.

Lucrări propuse: 

Reconfigurarea spațiului public prin amenajarea zonelor verzi, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, instalare wi-fi și sisteme de supraveghere video, dotarea cu mobilier urban, reabilitarea rețelelor de utilități publice, realizarea unui sistem de irigații, modernizarea sistemului de iluminat, reabilitare poduri și podețe, amenajare pârâu și lac, realizare piste biciclete și poartă tematică.

Acestea sunt intervențiile pe care le propun inițiatorii în proiectul de hotărâre.

Scandal!

Colegii a trei dintre inițiatori – Tiberiu Irimia, Gelu Tofan și Ana Stan, adică liberalii, dar și cei de la USR au atacat dur proiectul în spațiul public.

Aceștia spun, printre altele, că Pădurea Trivale va cădea pradă investițiilor imobiliare.

„Se deschide o adevărată Cutie a Pandorei atât pe domeniul public, dar mai ales pe domeniul privat. Nemaifiind apărată de regimul de pădure arie protejată, Trivalea noastră va deveni locul lor de joacă și de câștiguri imobiliare”, se arată pe pagina PNL Argeș, declarație atribuită președintelui PNL Pitești Mihai Coteț – membru și el în Consiliul Local Pitești.

Oamenii sunt chemați să se opună

Așa cum am precizat, proiectul va fi supus dezbaterii și votului în ședința de mâine, de la ora 15, a Consiliului Local Pitești. PNL, dar și USR îi invită pe oameni înainte de ședință, la ora 14, să „apere Pădurea Trivale”.

Cel mai probabil, va ieși un adevărat scandal. Potrivit informațiilor noastre, câteva sute de oameni ar urma să protesteze în fața Primăriei împotriva proiectului.

Primăria, reacție și explicații

În acest context, reprezentanții Primăriei Pitești au anunțat o conferință de presă la ora 11:30.

„Va fi prezentat pe larg subiectul referitor la avantajele transformării unei suprafețe a pădurii Trivale în pădure-parc, prin preluarea din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Pitești și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Pitești”, a transmis municipalitatea.

Rămâne de văzut cum se va termina totul.

Arie protejată vs. pădure-parc

Într-o arie protejată sunt impuse restricții dure în ceea ce privește intervențiile umane. De pildă, nu se poate vâna, construi sau exploata pentru a nu fi deteriorat mediul natural.

Ariile protejate sunt zone terestre sau marine destinate special pentru protecția și menținerea diversității biologice, a resurselor naturale cât și a celor culturale asociate”, se arată pe wikipedia.

Într-o pădure-parc, restricțiile nu sunt atât de dure. Este o zonă amenajată pentru a satisface nevoile oamenilor și, totodată, conservând elementele naturale.

Există, însă, reguli specifice de protejare a mediului, printre care restricții de tăiere a arborilor sau gestionarea gunoiului.

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90