930 x122 grota rece

arie protejată

Pitești. Se anunță scandal și proteste! Pădurea Trivale, arie protejată sau pădure-parc?

Pitești. Se anunță scandal și proteste! Pădurea Trivale, arie protejată sau pădure-parc?

Citiți și: S-a întâmplat în Parcul Trivale! Tânăr dubios descoperit cu potențiale substanțe ilegale

Pădurea Trivale este în atenția tuturor de ani de zile. A cetățenilor de rând, a investitorilor, a politicienilor.

Iar în preajma campaniilor electorale, interesul devine și mai mare.

Citiți și: De Revelion în pădurea Trivale se întâmplă ceva!

Nu este o noutate că nu sunt puțini cei care vor, de pildă să construiască în pădure sau lângă. Cazurile patronului de la Rehoma, dar și al lui John Brănescu, de pildă, au fost prezentate de-a lungul timpului de ePitești.

În ședința de mâine a Consiliului Local Pitești este un proiect prin care se vrea trecerea unei suprafețe din Pădurea Trivale din proprietatea statului în domeniul public al municipiului Pitești pentru a fi transformată în pădure-parc.

Proiect PSD, PNL și PMP

Proiectul este inițiat de Tiberiu Irimia, Gelu Tofan, Ana Stan (PNL), Dumitru Tudosoiu, Radu Bănică, Cătălin Costescu, Dan Mihai Dumitrescu, Cornel Ionică, Ion Matei, Dragoș Andrei Șerb, Robert Tudorache (PSD) Sorina Marilena Coman și Dănuț Dinu (PMP).

Suprafața care ar urma să treacă în domeniul public al municipalității este de 160 de hectare dintr-un total de 335 cât mai are statul român. Restul Pădurii Trivale, aproape 600 de hectare – este proprietate privată.

Prin amenajarea unei păduri-parc se vor realiza zone de agrement și de recreere în natură. Iar odată implementate astfel de proeicte, se arată în raportul proiectului de hotărâre, se va conserva biodiversitatea și va crește calitatea vieții piteștenilor, ai spun inițiatorii.

Lucrări propuse: 

Reconfigurarea spațiului public prin amenajarea zonelor verzi, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, instalare wi-fi și sisteme de supraveghere video, dotarea cu mobilier urban, reabilitarea rețelelor de utilități publice, realizarea unui sistem de irigații, modernizarea sistemului de iluminat, reabilitare poduri și podețe, amenajare pârâu și lac, realizare piste biciclete și poartă tematică.

Acestea sunt intervențiile pe care le propun inițiatorii în proiectul de hotărâre.

Scandal!

Colegii a trei dintre inițiatori – Tiberiu Irimia, Gelu Tofan și Ana Stan, adică liberalii, dar și cei de la USR au atacat dur proiectul în spațiul public.

Aceștia spun, printre altele, că Pădurea Trivale va cădea pradă investițiilor imobiliare.

„Se deschide o adevărată Cutie a Pandorei atât pe domeniul public, dar mai ales pe domeniul privat. Nemaifiind apărată de regimul de pădure arie protejată, Trivalea noastră va deveni locul lor de joacă și de câștiguri imobiliare”, se arată pe pagina PNL Argeș, declarație atribuită președintelui PNL Pitești Mihai Coteț – membru și el în Consiliul Local Pitești.

Oamenii sunt chemați să se opună

Așa cum am precizat, proiectul va fi supus dezbaterii și votului în ședința de mâine, de la ora 15, a Consiliului Local Pitești. PNL, dar și USR îi invită pe oameni înainte de ședință, la ora 14, să „apere Pădurea Trivale”.

Cel mai probabil, va ieși un adevărat scandal. Potrivit informațiilor noastre, câteva sute de oameni ar urma să protesteze în fața Primăriei împotriva proiectului.

Primăria, reacție și explicații

În acest context, reprezentanții Primăriei Pitești au anunțat o conferință de presă la ora 11:30.

„Va fi prezentat pe larg subiectul referitor la avantajele transformării unei suprafețe a pădurii Trivale în pădure-parc, prin preluarea din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Pitești și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Pitești”, a transmis municipalitatea.

Rămâne de văzut cum se va termina totul.

Arie protejată vs. pădure-parc

Într-o arie protejată sunt impuse restricții dure în ceea ce privește intervențiile umane. De pildă, nu se poate vâna, construi sau exploata pentru a nu fi deteriorat mediul natural.

Ariile protejate sunt zone terestre sau marine destinate special pentru protecția și menținerea diversității biologice, a resurselor naturale cât și a celor culturale asociate”, se arată pe wikipedia.

Într-o pădure-parc, restricțiile nu sunt atât de dure. Este o zonă amenajată pentru a satisface nevoile oamenilor și, totodată, conservând elementele naturale.

Există, însă, reguli specifice de protejare a mediului, printre care restricții de tăiere a arborilor sau gestionarea gunoiului.

555×222 grota rece

Comentarii

13 comentarii

  • Mihai spune:

    Nu înțeleg ce se întâmpla acolo ca nimeni nu vorbește de ,Sala de nunți’ se vb de căsuțe de tiroliene etc și acolo exista ,Sala de nunți’ se fac nu ți de ani de zile

  • Paul Radu spune:

    vreau sa ramana cum a fost.Parintii mei s-au cunoscut acolo, acum 50 de ani. La „grotă”. Padurea copilariei mele.Pe Trivale si ” la zimbri”.Cele mai frumoase amintiri. Casa pionierului,unde priveam fascinați minunile tehnologice ale anilor ’80. si altele, si altele.

  • Catalin Nicolescu spune:

    Arie protejata!
    Inca nu s-a nascut generatia care sa poata face ceea ce merita padurea aceea.
    Pana atunci eu votez pentru arie protejata!

  • Uta Liliana spune:

    Bună ziua ! și eu votez pentru Arie protejata nu pentru construcții facute ilegal și aprobări date pe banii la cunoștințe.

  • Vergil spune:

    Arie protejată: vor beneficia toți cetățenii municipiului și nu numai. Pădure parc: vor beneficia numai cei cu bani mulți și care vor investi numai în interes propriu. Domnilor din Primărie, ar trebui sa mergeți la Deva, Sibiu, Cluj, etc. să vedeți cum sunt amenajate si protejate aceste zone relaxare.

  • Andrei spune:

    Arie protejata, important e mediul natural si nu zona de disctractii, pentru disctractii in aer liber avem lunca argeșului, destul cu distrusul zonelor verzi.

  • Georgeta Ilie spune:

    Arie protejată,clar!!!

  • Tatu R spune:

    Arie protejata!

  • Clevetici spune:

    Primarii Pitestiului de dupa revolutie s-au intrecut in a da aprobari de constuctie de ‘blocuri intre blocuri’ si de defrisari in Padurea Trivale, unde au rasarit vile care deverseaza dejectiile menajere in paraurile din zona.
    Iata ca se mai gasesc voci ale alesilor locali, inclusiv a acelui fost politist Dinu (care se batea cu pumnul in piept despre cum a luptat el cu sistemul in cadrul politiei), sa ceara aducerea Trivaii la mana primariei, cu toate avantajele rezultate de aici.

    Rusine!

  • George Tanase spune:

    Păi dacă nu iese cineva dle.primar să arate clar… ce înseamnă d.p.v. legal (cu tot ce înseamnă hățișurile legislației) si al îngrijirii pădurii… (fie ea si parc) adică diferența între arie protejată si padure parc… oamenii sunt confunzi… fie vor… Să rămână „cum a fost…”(?!) fie o vor… „protejată” dar ca la Deva Sibiu sau Cluj… cum au protejat-o „primăriile” din Ardeal… De pădurea asta… ar trebui să se bucure cât mai mulți localnici si vizitatori… Ce ziceți?! pai dacă 600 de ha.sunt private… deja… Să lăsăm si restul să aibă un regim identic… adică restrictiv? Eu stiam că pădurea (unică cel puțin în Europa prin faptul că este o pădure compactă aproape numai de stejari) avea vreo 11000 de ha… Ce e rău să fie si o bucată din ea… de 160 ha. si padure parc? Adică să fie în domeniul primăriei Pitesti? Nu ar fi in beneficiul nostru, al cetățenilor? Dacă vreți, întreaga pădure va fi o parte privată, o alta parte protejată de stat, si o mai mică parte in proprietatea municipalității ca și parc. De-abia de aici încolo ar trebui să intervină… competiția… cine e in stare sa o conserve mai bine dar si sa redea acest „colț de rai” cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu tuturor… cetățenilor Pitestiului nu doar… proprietarilor cu drept… sau poate chiar mai puțin îndreptățiți… Ei, ce ziceți?!

  • Marian spune:

    Singura solutie care corespunde protejarii si conservarii Padurii care vegheaza la curatenia si sanatatea orasului Pitesti este transformarea acesteia in ARIE PROTEJATA.
    Este chiar sugestia Garzii de Mediu, care a efectuat un control in urma unor sesizari privind interventia brutala a unor taieri in zona.

  • Gigi Petre spune:

    Pădurea Trivale a fost și trebuie sa rămână un simbol al orașului Pitesti si totodată este plămânul verde al acestui oraș sufocat și poluat la maxim datorita corupției și hotiei din primăria Pitesti..
    Acest individ pe nume Gentea care reprezinta o emblema a corupției și hoției trebuie anchetat urgent și trimis acolo unde ii este locul pentru fapte grave de abuz în serviciu și corupție generalizata.
    Pădurea Trivale trebuie sa fie declarata arie protejata sisa rămână a piteștenilor, dar pentru acest lucru toți cetățenii acestui oraș trebuie sa manifesteze public și sa își exprime opinia cu privire la acest subiect pe care gașca mafiota din primăria Pitesti vrea sa o folosească pentru a se îmbogăți și mai mult..
    Acest individ corupt și incompetent pe nume Gentea trebuie sa plece urgent împreună cu gașca lui la pușcărie…

  • Anonim spune:

    gentea nu mai are alte griji decât pădurea Trivale?
    a rămas fără surse de afaceri și hoții?
    atât il taie mintea? nu este de mirare!
    a ruinat un institut și acum se pune pe pădurea Trivale?
    sa-si mute afacerile pe malul Argeșului, căci acolo este de el.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90