New Profesional Consult 930 x 122

basescu

PAS CU PAS, POPULARITATEA LUI IOHANNIS SCADE – GRAFICE DE ULTIMĂ ORĂ

Pe baza rezultatelor sondajelor de opinie realizate de CSCI de la începutul anului și până în luna august inclusiv, InfoPolitic analizează evoluția percepției populației asupra direcției în care se îndreaptă țara. De asemenea, este analizată evoluția încrederii în președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta. Analiza a ajuns pe adresa redacției noastre în această dimineață.

Citiți și: Ultima oră! Klaus Iohannis vine în Argeș!

Potrivit sursei citate, punctul maxim de optimism generalizat a fost atins în luna ianuarie, după alegerile prezidențiale, iar de la acest punct maxim a început scăderea graduală. Pas cu pas, dispare optimismul provocat de alegerea lui Iohannis în funcția de președinte al României.

În aprilie așteptările erau încă preponderent pozitive, dar începând din luna iunie cele două curente au devenit de dimensiuni egale (câte 45% fiecare).

Citiți și: Președintele Klaus Iohannis: Atmosfera se schimbă și foarte multă lume dorește să se vaccineze

În luna august, pentru prima oară în 2015, sunt mai mulți români care consideră că direcția în care merge țara este proastă decât români care apreciază că aceasta este bună. Practic, s-a revenit la situația de dinainte de alegeri.

Pe de altă parte, spune InfoPolitic, opinia majoritară în ultimele 4 luni este că sub guvernarea Ponta economia țării s-a îmbunătățit (46%). Aproximativ o treime dintre români consideră că economia a rămas la fel ca înainte, iar o cincime cred că aceasta s-a înrăutățit sub guvernarea Ponta.

Din punct de vedere politic, încrederea în Klaus Iohannis, susține InfoPolitic, a scăzut mult mai puternic decât încrederea în Victor Ponta, dar rămâne la peste 50% în august.

Un val de scădere a avut loc în iunie, după ce Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta (-12% încredere foarte multă), iar al doilea val, mai mic (-5%) s-a înregistrat în lunile iulie și august. Simetric, a crescut procentul celor cu încredere foarte puțină, de la doar 8% în martie și aprilie la 22% în august.

Încrederea în Victor Ponta rămăsese la un prag de 40% înainte de mediatizarea dosarului penal al premierului. Scăderea încrederii în Ponta a avut loc imediat după ce această temă a explodat în mass-media. Nivelul actual este de +36%.

În analiza InfoPolitic este inclus și Traian Băsescu. (Foto: Mediafax)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90