930×122 CAPRA 5

bulevardul Pardon

Prefectul cere anularea autorizației de reabilitare a celui mai mare bulevard din Argeș

Instituția Prefectului Argeș a cerut luni, 16 mai 2022, Tribunalului Argeș anularea autorizației de construcției nr 101/13.12.2019 în baza căreia se fac lucrările de pe Bulevardul Pardon din Câmpulung.

Citiți și: Când va demisiona prefectul Radu Perianu și cine îi va lua locul

Despre această cerere, Radu Perianu, prefectul de Argeș, transmite următoarele:

„Vin cu informații legate de situația lucrărilor din municipiul Câmpulung. Înainte de toate, transmit că nimeni nu este mai presus de lege.

S-a cerut anularea ca nelegală a autorizației de construire. Indiferent de unde vine sau despre cine sau ce este vorba, orice act administrativ nelegal va fi atacat în instanță.

Citiți și: Surpriză neașteptată: Primar din Argeș candidat la Cotroceni

Contestația făcută nu este nici o dorință personală, nici o chestiune politică, este o cerință legală!

Date tehnice

Vă transmit în continuare date tehnice, dar lămuritoare!

În data de 24 martie 2022, la Instituția Prefectului Argeș a fost înregistrată o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcții referitoare la acțiuni de control în municipiul Câmpulung. Erau prezentate procesele verbale în care s-a constat că autorizația de construire nr.101/13.12.2019 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale, respectiv:

– având la baza o documentaţie tehnică DTAC incompletă şi certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019 emis cu date eronate şi incomplete fără a fi menţionate prevederi urbanistice specifice căilor de comunicaţie rutiere CcR din regulamentul local de urbanism RLU şi planşa de reglementări specifice;

-fără solicitarea avizelor/acordurilor necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări, Avizul de la Ministerul Culturii prin Direcţiile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată, Aviz Poliţie Biroul rutier, Acord I.S.C., pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, reabilitate căi de comunicaţie conform prevederilor art.4 lit. c) din Procedura de emitere acord 15C, aprobată prin Ordin nr.486/500/2007, fapt ce contravine prev. art. 25 alin. 5) din normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobat prin Ordin MDRL nr. 839/2009, în vigoare la acea dată;

– fără solicitarea studiilor de specialitate, studiul geotehnic, suport topografic actualizat si vizat de OCPI, expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente privind lucrări de reabilitarea străzi, studiu de circulaţie/trafic din zonă etc;

– avizul M.C. nr. 2/2020 a fost obţinut după emiterea autorizaţiei de construire;

– planurile de situaţie prezentate 1.A 1B, 1C, nu sunt întocmite conform prevederilor pct.1.2 Anexa 1 la Legea nr.50/1991, nu sunt vizate de către  OCPI, pentru imobil identificat cu număr cadastral, denumirea străzii, cu descrierea prin totalitatea elementelor topografice determinante suprafeţe, lungimi, distante- km, axe cote, cale rulare, trotuare etc.

– documentaţia tehnică DTAC nu conţine documentaţie cadastrală, extrasele de carte funciară de informare şi extrase de plan cadastral la data emiteri, (sunt anexate unele din anul 2020 şi 2022 după emitere A.C.), şi nu are la bază o expertiză tehnică, pentru lucrări de reabilitate, contrar prevederilor art.18 alin. 2 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, şi avizul 1.5.C., conform prevederilor legale, privind lucrările de intervenţii la construcţii existente.

Certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019  a fost emis cu date incomplete, respectiv:

– la regimul tehnic nu sunt menționate prevederi urbanistice specifice căilor de

comunicaţie rutiere CcR din regulamentul local de urbanism RLU şi planşa de reglementări specifice, şi fără a se menţiona interdicţia de construire instituită pentru zona centrală şi fără a solicita o documentaţie de urbanism cf. menţiuni din prevederile R.L.0 —cap. IV.9 -subzona CcR; fără solicitarea avizelor/acordurilor necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări cum ar fi:

– avizul de la Ministerul Culturi prin Direcţlile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată;

– acord I.S.C. pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, reabilitare căi de comunicaţie cf. prevederilor art.4 lit. c) din Procedura de emitere acord ISC, aprobată prin Ordin nr.486/500/2007, fapt ce contravine prev. art. 25 alin. 5) din normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobat prin Ordin MDRL nr. 839/2009, în vigoare la acea dată; fără solicitarea studiilor de specialitate, studiul geotehnic, suport topografic actualizat si vizat de OCP1, expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente privind lucrări de reabilitarea străzi , contrar prev. art.18 alin2 din Legea nr.10/1995, studiu de circulaţie/ trafic din zonă etc.

Totodată, s-a transmis, cu răspunderea arhitectului șef al Primăriei Municipiului Câmpulung și cu termen permanent din 21.03.2022, să se acționeze în vederea corectării și prevenirii ulterioare a cazurilor. Procesele verbale au fost aduse la cunoștința Primăriei Câmpulung.

Cu toate aceste informații anexate, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat Instituției Prefectului Argeș, ținând cont de prevederile art. 12 din Legea 50/1991 care spune că “autorizațiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții”, să introducă acțiunea în instanță.

Mesaj către câmpulungeni

Aș vrea să le spun câmpulungenilor că legea trebuie respectată indiferent de culoarea politică a primarului. Legea trebuia respectată și de fostul primar Țâroiu și de actualul primar, Elena Lasconi. Când ești indiferent, când nu te interesează ce spune legea, ajungi în situații dificile de pe urma cărora are de suferit o comunitate întreagă. Eu, în calitate de cetățean, și mai apoi, în calitate de prefect, am obligația să respect legea. Poate că în loc de mesaje de văicăreală publică pe rețelele de socializare, ar fi fost cazul ca reprezentanții administrației publice locale să intre în legalitate.

Noi, ca cetățeni, suntem egali in fața legii, indiferent de poziția socială, publică sau politică. Dacă un om construiește o casă fără autorizație, i se cere să intre în legalitate. Dacă nu face asta, casa este demolată!

Să lăsăm instanța să își spună cuvântul!”

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

6 comentarii

  • Un cetatean spune:

    Pai sigur, acum liberalii sunteti la guvernare cu PSD-istii, acum nu va mai ntereseaza decat hartoage, studii fe fezbilitate date la cine trebuie, doar nu o sa va apucati sa permiteti sa construiasca cineva ceva, daca tot n-ati facut-o voi in ultimii 30 de ani. Un prefect care era cu adevarat interesat de judetul lui sarea in capul institutiilor din subordine sa emita in regim de urgenta acele documentatii lipsa sau incorecte, in conformitate cu ceea ce e legal, nu s-ar fi apucat sa conteste si sa blocheze constuctia, ar fi amanat-o putin pana se puneau hartiile in ordine si ar fi facut totul sa inceapa. Dar de, voi sunteti adevaratele frane ale dezvoltarii tarii asteia, de ce ati gandi asa?

  • Neam de Traista spune:

    Politica e un jeg și asta nu mai surprinde.
    Cred ca la lucrările astea fie nu s-a mers pe șpagă, fie nu au prins lucrări băieții preferați ai PNLSD-ului.
    După 30 de ani de dus orașul și tara de râpă, ar fi culmea sa vina altul sa o pună pe roate. Nu da bine.
    E un fel de : va arat eu ca asta nu face nimic.
    Presupun ca orice solicitare de aviz va fi întârziată cu 2 ani, adică pana la alegeri.
    Problema este ca locuitorii Câmpulungului vad toată șmecheria și țin tot mai mult cu D-na Lasconi. La următoarele alegeri, tot ea o sa iasă.

  • Tiberius spune:

    Vor sa rămână ca și pana acum „fără modernizari” din partea celor care chiar vor sa facă ceva pentru un oraș. Se fac de râs ceilalți. Rușine domnule prefect!

  • Vali Violet Fan spune:

    Foarte probabil flăcăul ăsta-anume prefectul,este iritat că primărița Lasconi nu lasă tradiționalul procent de 30% către firmele de casă ale baronilor

  • Ion Manecuta spune:

    Trec adesea prin Câmpulung Muscel, dezastru, gunoaie.
    Tot aștept să văd și eu terminată str. principala.
    Păcat de acel oraș istoric.
    Oare când se vor dezmetici cei de la primăria orașului??

  • Barloiu Ion spune:

    Cand cineva vrea sa faca ceva, i se pun bete-n roate. Cei care sunt la putere au fost pe rand 30 de ani si nu au facut nimic. Dac a ar fi oameni cu bun simt at trebuii ca hartoagele sa le puna la punct din mers nu sa sesizeze justitia, care este subordonata puterii. Vor trece vreo 3-4 ani pana va da o hotarare. Asa ca ( don) prefect incearca sa nu mai fii servilul celor indaratnici si rezolva problema rapid, ca primarul din Campulung sa faca ce si-a propus indiferent de culoarea politica, pentru ca este in interesul urbei.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3