Donaris 930 x 122

maria cristina letu

    Prevederi legale cu privire la traficul și consumul de droguri

    Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu, fără drept, reprezintă infracțiunile cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise, sancționate de legea penală cu închisoarea.

    Citiți și: Tichete pentru lucrătorii casnici

    Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.

    Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri dar și îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc sunt de asemenea pedepsite de legea penală.

    Citiți și: Condiții de ieșire din țară în zona Schengen

    Mit și realitate

    Este doar un mit acela că deținerea unei cantități foarte mici de substanțe interzise nu este incriminată de legea penală și este adevărat faptul că orice consumator este pedepsit indirect prin deținere (nu poți consuma fără a deține).

    Sunt des întâlnite cazurile în care, consumatorul se expune riscului de a fi cercetat și ulterior pedepsit, nu numai pentru fapta de deținere de droguri în vederea consumului, dar și pentru trafic de droguri, subiecții acestei infracțiuni considerând nereal că, dacă au oferit cu titlu gratuit substanțe interzise în vederea consumului către terți, nu răspund penal.

    În realitate, fapta de a oferi substanțe unui consumator este incriminată și legea nu face nicio diferență față de vânzarea propriu zisă din perspectiva răspunderii penale, indiferent de suma de bani solicitată.

    Legea instituie răspunderea penală începând cu vârsta de 14 ani, dar exista și proceduri specifice în cazul în care, persoanele care comit infracțiuni sunt minori sub 14 ani, adică se instituie acestora, măsuri speciale de protecție, cum ar fi plasamentul sau supravegherea specializată.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90