Promisiunea de vânzare cumpărare a unui bun viitor și înscrierea în Cartea Funciară
(II)
Cum se radiază promisiunea din cartea funciară?
Radierea notării se va dispune din oficiu, dacă, până la expirarea termenului de 6 luni n-a fost cerută înscrierea dreptului care a făcut obiectul promisiunii, cu excepţia cazului când cel îndreptăţit a cerut notarea în cartea funciară a acţiunii având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract.
De asemenea, radierea notării antecontractului se va efectua la cerere, în baza acordului părţilor exprimat în formă autentică sau hotărârii judecătorești definitive.
Ce se întâmplă dacă apartamentul promis se vinde altcuiva?
Promisiunea de a contracta este contractul prin care părțile se obligă să încheie în viitor un contract și trebuie să conţină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părţile nu ar putea executa promisiunea.
În caz de neexecutare a promisiunii, beneficiarul are dreptul la daune-interese, în termen de 3 ani de la data la care trebuia încheiată vânzarea sau poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite, în termen de 6 luni de la aceeași dată.
În plus, conform Codului civil, clauza de inalienabilitate este subînţeleasă în convenţiile din care se naşte obligaţia de a transmite în viitor proprietatea către o persoană determinată sau determinabilă.
Clauzele de inalienabilitate care au ca obiect bunuri pentru care prin lege a fost instituit un sistem de publicitate devin opozabile terților numai prin îndeplinirea formalităților de publicitate prevăzute de lege.
Promisiunea de vânzare cumpărare a unui bun viitor și notarea în cartea funciară
Prin urmare, în cazul în care promisiunea de vânzare este notată în cartea funciară, iar apartamentul promis este vândut unui terț, contractul de vânzare încheiat cu terțul poate fi desființat pentru încălcarea clauzei de inalienabilitate subînțelese.
În caz contrar, se pot obține doar daune-interese.
Care este soarta avansului în cazul neexecutării promisiunii?
În lipsă de stipulaţie contrară, sumele plătite în temeiul unei promisiuni de vânzare reprezintă un avans din preţul convenit.
În cazul neexecutării promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, promitentul achizitor beneficiază de o ipotecă legală asupra imobilului respectiv restituirea sumelor plătite cu titlu de avans, care se înscrie la cererea promitentului achizitor.
Mai multe detalii puteți re(citi) și în prima parte a articolului, AICI.
Promisiunea de vânzare cumpărare a unui bun viitor și înscrierea în Cartea Funciară