Donaris 930 x 122

detenţie

Revoluție în școlile din România! Surpriză totală pentru elevi!

Revoluție în școlile din România! Surpriză totală pentru elevi!

Citiți și: Examenul de Bacalaureat se schimbă radical!

Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024, care include o măsură controversată.

Potrivit documentului, elevii care perturbă orele ar putea fi reținuți într-o sală specială, sub supravegherea unui profesor, pentru a citi sau a rezolva fișe de lucru, potrivit Edupedu.ro.

Citiți și: Revoluție în Educație! Exmatriculări, detenție la clasă, amenzi pentru părinți!

După ce sursa citată a folosit termenul ,,sală de detenție”, Ministerul Educației a emis o clarificare pe 13 iunie:

,,Având în vedere folosirea eronată a sintagmei <<sală de detenție>>, comunicăm că aceasta nu se regăsește în documentul oficial. Conceptul propus de Minister are alt scop.”

Ministerul a subliniat că prevederea oficială specifică doar reținerea elevilor într-o sală dedicată pentru activități educative, fără conotații punitive.

Conținutul oficial al articolului din proiect

Proiectul de Statut al Elevului 2024 specifică:

Art. 14 (2): În cazul elevilor care manifestă comportamente perturbatoare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate educativă în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru activități precum lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru. Părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale vor desfășura activități cu personal specializat.

Inițial, surse din sindicatele angajaților din Învățământ au propus această măsură pe 11 aprilie 2023.

Propunerile sindicatului FSE ,,Spiru Haret” includeau și alte măsuri drastice, cum ar fi reintroducerea exmatriculării și amenzi pentru părinți.

Revoluție în școlile din România! Surpriză totală pentru elevi!

FSE ,,Spiru Haret” explică: ,,Detenția se referă la elevii care stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic pentru a reflecta asupra faptelor comise.”

Alte modificări propuse în proiectul de Statut al Elevului 2024

 – Consultanță juridică obligatorie: Școlile vor primi consultanță juridică de la consilierii inspectoratelor școlare, la cererea directorului.

 – Regulile privind telefoanele: Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor folosite în timpul orelor și trebuie să le restituie părinților la finalul cursurilor.

 – Programul secretariatului: Secretariatul școlii va avea program pentru părinți de două ori pe săptămână, dimineața și seara (intervale 8-9 și 16-18).

 – Note la purtare: Fiecare elev va primi o notă la purtare în fiecare modul, conform cererii directorilor de școli.

Aceste propuneri urmează să fie discutate și eventual implementate în anul școlar viitor, începând cu 2 mai 2024, dacă vor fi aprobate.

Eco moto 555×222

Comentarii

Un comentariu

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pizza Sapori Italia 570 90