930 x122 grota rece

ministrul educației

Situația gravă din școlile din România: „1000 de profesori nu au studii superioare”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că există o criză de profesori în sistemul de învăţământ, iar aproape jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani.

Citiți și: Examenul de Bacalaureat se schimbă radical!

Situația din școlile din România este gravă. Potrivit ministrului, în prezent, peste 4.000 de profesori sunt necalificaţi și aproape 1.000 de cadre didactice nu au nici măcar studii superioare.

CRIZĂ DE PROFESORI

„Avem în  momentul de faţă 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în  disciplină. Avem o criză de profesori, din ce în ce mai acută. Ieşirea la pensie a profesorilor, ne va crea o problemă din ce în ce mai mare, dacă nu vom răspunde acum, acestei nevoi a profesorilor, din toate perspectivele”, a declarat Cîmpeanu, potrivit news.ro.

Citiți și: Avertisment pentru toți profesorii

Ministrul este de părere că nu se poate face o schimbare în sistemul de învățământ fără salarii atractive.

„Dacă nu vom înţelege să acordăm resurse în aşa fel încât să nu mai existe vreun cadru didactic în România, care  să aibă un salariu sub salariul mediu pe economie, nu vom reuşi să facem schimbarea. Profesorul are rolul determinant”, a declarat Sorin Cîmpeanu care a adăugat că nu sunt suficienţi profesori în prezent.

„NU PUTEM SĂ ÎI ATRAGEM ÎN SISTEM”

Cîmpeanu a fost întrebat și care este strategia de a atrage noi profesori în sistem, iar ministrul a subliniat că fără salarii atractive, acest lucru nu va fi posibil.

„Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale.

Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai  buni absolvenţi ai universităţilor româneşti vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura  un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori.

Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta , alături de alte obiective, voi lupta cu toate mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform news.ro.

Foto descriptiv: Romania Tv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90