HerasMed (930 x 122 px)

covid-19

EXCLUSIV: „LA JUDEȚEAN, NOU-NĂSCUȚII, MAMELE, MORȚII COVID-19 ȘI DIVERȘI DECEDAȚI SUNT PLIMBAȚI CU ACELAȘI LIFT”. MĂRTURIA UNEI MAME

Să naști în vremea COVID-19, cu siguranță, nu e ușor. După coșmarul presărat cu incertitudini, ca urmare a închiderii și redeschiderii secțiilor Maternitate și Neonatologie pe fondul infecțiilor cu noul coronavirus semnalate în rândul personalului și pacienților celui mai mare spital din Argeș, L.G, o femeie din Pitești a adus pe lume, sâmbătă, la Județean, o fetiță sănătoasă și frumoasă (foto).

Citiți și: Lege clară: Bani și 4 luni de concediu! Noi beneficii pentru aceste persoane

Fiecare secundă petrecută în Maternitate a venit pentru femeie cu tot pachetul de întrebări pe care și celelalte mame și le-au pus întocmai: Oare copilul meu e în siguranță? Oare eu sunt sănătoasă? Vom fi și noi testați? Vom ieși cu bine de aici?

„Doi pacienți decedați au fost duși cu același lift”

Citiți și: Darul vieții de Crăciun: Patru nou-născuți la Spitalul Județean din Pitești

De ieri, femeia și micuța sunt acasă, însă îngrijorările mamei sunt departe de a se fi încheiat. Ultima experiență trăită în spital a pus-o pe gânduri. Tânăra mamă povestește, pentru ePitești.ro, că la externare a fost pusă să coboare cu același lift cu care, în urmă cu doar câteva minute, fuseseră coborâți doi morți.

„Nou-născuții, mamele, morții COVID-19 și diverși decedați sunt plimbați cu același lift. La externare, chiar dacă vrei tu să-ți iei copilul și să cobori pe scări cu el, ca să eviți să-l pui și să te pui în pericol, nu ai voie. Obligatoriu, trebuie să folosești acel lift.

Luni, când am plecat acasă, înaintea noastră, doi pacienti decedati de la etajul 3, nu știu din care secție, au fost duși, sub ochii mei, cu liftul… Același lift cu care eu și copilul am fost coborâți apoi de la etajul 7, către iesire”, a declarat, pentru ePitești.ro, L.G.

„Acele secții care au fost închise nu trebuiau deschise”

Femeia povestește cum a perceput, ca pacientă, riscurile infectării cu noul coronavirus.

Am rămas cu un șoc. Ce se întâmplă acolo este un dezastru. Acele secții care au fost închise nu trebuiau deschise. De exemplu, la etajul 4, mamele stau cu bebelușii în camere, însă cele internate la etajul 3 nu au voie să-și vadă copiii, pentru faptul că ai lor sunt la etajul 7, la Neonatologie (n.r. – secția în care o asistentă a fost confirmată luna trecută cu COVID-19) și în acea secție nu are voie nimeni. Naști și-ți vezi copilul când pleci. Între timp, primești o poză cu micuțul de la o asistentă și informații, zilnic, în grup, despre copil. Nu înseamnă însă că el e în siguranță dacă tu nu ajungi la el. De exemplu, asistenta care a coborât cu noi, cu acel lift cu care au coborât și decedații, s-a întors apoi în Neonatologie!”, spune L.G.

„Mă întreb dacă e normal așa?”

Femeia povestește, pentru ePitești.ro, cum, pe coridoare, mamele intră în contact cu pacienții suspecți de COVID-19.

„La etajul 3, unde este Maternitatea, este și compartimentul de Chirurgie Vasculară. Luni, stând la registratură, am vazut pacienți de la Chirurgie Vasculară, mutati în saloanele pentru suspecți COVID-19, fără echipament special, doar cu o mască. Mă întreb dacă e normal așa? Dacă oamenii aceștia erau duși în secția pentru COVID -19, prezentau un risc, nu? Cum să-i transporți așa, pe coridor, unde sunt și alte persoane, doar cu o mască pe față. Sunt riscuri ignorate pur și simplu!”, spune L.G.

„Cadavrele sunt băgate în niște saci de plastic dubli,cu un cearșaf pe deasupra”

Contactat de ePitești.ro, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Pitești, dr. Gheorghe Frătoaica (foto), admite că este posibil ca femeia și nou-născutul să fi coborât cu liftul care a transportat cadavrele, însă spune că, în prealabil, a existat o dezinfecție.

„Totdeauna se face dezinfecție după cadavre. Este regula care nu este inventată de acum, este de când mă știu… Toate cadavrele care sunt în zona de suspiciune, inclusiv acestea care sunt la noi (n.r. – ale unor pacienți suspecți de COVID-19) și decedează cu comorbidități, când sunt luate din salon, sunt băgate în niște saci de plastic dubli (altfel decât cei obișnuiți). Bineînțeles, pentru imagine – că n-ai ce-i face – este un cearșaf pe deasupra”, spune dr. Gheorghe Frătoaica.

Ce spune directorul medical al spitalului despre protocolul de igienizare

Dr. Gheorghe Frătoaica adaugă: „Toate spitalele care s-au construit în România acum 20-30 de ani, înclusiv mărețul Spital Universitar, au avut o chestie de proiectare din capul locului, care nu mai poate fi îndreptată. Există doar două căi de acces. Scara principală și lifturile. Ce putem să facem noi este să dăm destinație la lifturi. De exemplu, în momentul de față este un lift, liftul 5, care este pentru pacienții COVID-19, pentru că trebuie să avem o cale de evacuare specială până la coridorul de jos, pe care intră toată lumea. Dar în spatele acestui transport, imediat se ascunde dezinfecția. Pentru lifturile celelalte, care cară resturile menajere și medicale, se folosesc tomberoane de plastic, care au în interior saci sigilați, pe culori (…) Pentru celelalte lifturi de acolo există grafic de dezinfecție, cam la 4 ore sunt dezinfectate. Pentru că este aberant să faci dezinfecție cum a coborât un om din lift, c-ar însemna că toată ziua ne-am ține de asta”.

„Nu au fost duși într-o secție pentu suspecți COVID-19, ci la ATI”

Cât despre pacienții despre care mămica spune că au fost mutați din compartimentul Chirurgie Vasculară, în secțiile pentru suspecți COVID -19, dr. Frătoaica explică:

„Dacă e vorba de același etaj, cel mai probabil, acei pacienți nu au fost duși într-o secție pentru suspecți COVID-19, ci la ATI. Pacienții care sunt suspecți sunt duși la alte etaje, căci la etajul 3 nu avem secție pentru așa ceva”.
(Foto dr. Frătoaica – AMFMS.RO)

HerasMed (555 x 222 px)
New Profesional Consult 570×90