930×122 CAPRA 5

5 milioane de euro

arstat_mascati

3 GRUPURI INFRACȚIONALE, PUSE CU BOTUL PE LABE! ACUZAȚIA: EVAZIUNE FISCALĂ DE 5.000.000 DE EURO!

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Piteşti, împreună cu poliţişti B.C.C.O. din Piteşti, Bucureşti și Craiova și S.C.C.O. din Călărași și Dâmbovița, cu sprijin și suport tehnic de la Serviciul Român de Informații și cu ajutor de la Poliția și Jandarmeria Argeș și de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București „Vlad Țepeș”, au acţionat astăzi pentru destructurarea a trei grupuri infracţionale organizate.

Citiți și: Șarlatan de 39 de ani, „uns cu toate alifiile” în Argeș a fost „luat pe sus” de mascați!

Grupurile erau constituite din 31 de suspecți (printre care se află şi 3 cetăţeni arabi), față de care există suspiciunea rezonabilă că începând din anul 2012 au avut ca scop obţinerea de venituri ilicite din evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare cu materiale de construcții. Au fost făcute 51 de percheziţii domiciliare în Argeș, inclusiv în Pitești, în Bucureşti, în localitatea Corabia (Olt) și în județele Călărași şi Dâmbovița.

Respectivii sunt suspectați că profitând de scutirea achizițiilor comunitare de la plata TVA s-au aprovizionat cu fier şi oţel-beton de la societăţi comerciale din Bulgaria. Marfa a fost vândută prin intermediul a două societăţi din Argeş, colectându-se cu această ocazie taxa pe valoarea adăugată. Potrivit procurorilor, pentru a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoarea adăugată colectată membrii grupului infracțional organizat au creat un circuit fictiv al documentelor. Circuitul atesta în mod nereal faptul că marfa, provenită în fapt de la societăţile comerciale din Bulgaria, a fost livrată de societăţi comerciale rezidente, suspecții deducând astfel în mod nejustificat TVA-ul. Transportul fierului şi al oţelului-beton de la furnizorii reali din Bulgaria către depozitele societăţilor comerciale din Argeş a fost realizat cu mijloace de transport ale firmelor controlate de membrii grupului infracţional organizat. Șoferii folosiţi au prezentat la punctul de trecere a frontierei Giurgiu CMR-uri din care rezulta că marfa transportată provine de la alte societăţi comerciale din Bulgaria decât furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societăţi din Ungaria, România fiind doar ţară de tranzit. Membrii grupului infracțional organizat sunt suspectați că pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparenţă de realitate societăţile din Argeş au plătit firmelor de tip fantomă, prin bancă, contravaloarea mărfurilor, inclusiv a TVA, însă o parte din aceasta a fost retrasă în numerar, sub diverse pretexte, de către membrii rețelei. O altă parte din TVA dedusă în mod nejustificat de societăţile din Argeş, prin înregistrarea unor operaţiuni comerciale fictive în contabilitatea firmelor, a fost folosită pentru a putea vinde sub preţul pieţei şi pentru a-şi crea astfel un avantaj faţă de agenţii economici din acelaşi domeniu cu un comportament loial faţă de concurenţă şi corect din punct de vedere fiscal. În final societăţile de tip fantomă au fost cesionate unor cetăţeni arabi, care le-au stabilit sediile la cabinetele individuale ale unor avocaţi din Bucureşti.

Citiți și: Argeș. S-au trezit cu mascații la poartă! Au fost luați pe sus

Anchetatorii estimează că prejudiciul cauzat bugetului de stat în perioada 2012-2014 prin activitatea celor trei grupări infracționale se ridică la aproximativ cinci milioane de euro. Au fost emise 31 de mandate de aducere, care vor fi puse în executare de polițiști. 20 de persoane au fost deja ridicate și duse la audieri. (Foto: Arhivă)

Kaia 555×222
New Profesional Consult 570×90