Eurial 930 x 122

incendii

ARGEȘ: „NEBUNII” DAU FOC, POMPIERII MUNCESC SĂ-L STINGĂ

Prostia monumentală a unora dintre concetățenii noștri ne costă. Este prostie, dar este și nesimțire, bine alimentată de lipsa sancțiunilor.

Citiți și: Incendii devastatoare în Argeș: Pompierii luptă pentru a stinge flăcările

Fiecare intervenție a pompierilor pentru stingerea vegetației uscate căreia persoane iresponsabile și aproape niciodată identificate și amendate îi dau foc necontrolat din rațiuni de „igienizare a terenului” înseamnă cheltuieli din banul public.

Nu decontează prostul care dă foc, decontăm noi, „proștii” care plătim cu onestitate taxe și impozite unui stat slab, incapabil să disciplineze.

Citiți și: Arde! Pompierii intervin de urgență!

Ca să nu mai vorbesc de pericolul ca astfel de incendii să se extindă la locuințe sau chiar să facă victime în rândul oamenilor. În Argeș s-a întâmplat deja în trecutul nu prea îndepărtat. În urma unor incendii de vegetație uscată, în 2018 o femeie din Moșoaia a suferit arsuri pe față și mâini (AICI, subiectul pe larg). Anul trecut un bărbat din Mălureni a suferit arsuri pe față, iar o femeie din Valea Iașului a făcut atac de panică (amănunte, AICI).

Sigur că da, pompierii, pentru care am un deosebit respect, au obligația să intervină. Este meseria lor. Asta nu înseamnă că nu îi compătimesc pentru că sunt nevoiți să rezolve probleme care într-o țară civilizată nu există, probleme provocate de „nebuni” care scapă nepedepsiți.

Numai ieri, în Argeș, echipaje de pompieri cu autospeciale de stingere cu apă și spumă de la Detașamentele Bradu, Pitești și Mioveni și de la Garda de Intervenție nr. 2 Topoloveni au acționat pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și mărăciniș izbucnite pe aproximativ 27.000 de mp în orașele Topoloveni, Ștefănești și Mioveni și în comunele Bradu, Căteasca, Budeasa și Bălilești.

Pentru igienizarea terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia să solicite şi să obţină de la autorităţile competente permis de lucru cu focul (de la Primărie) şi o aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Este exceptată de la această obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în incinta gospodăriilor, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Pentru arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei. Asta, teoretic. Practic, nimeni sau aproape nimeni nu este amendat. Amenzile ar trebui date de ISU, care se apără, însă, susținând că legea este atât de prost făcută încât autorul poate fi amendat doar dacă e prins în flagrant. Atunci, să cerem schimbarea legii! România, țara lui Papură Vodă! (Foto: Arhivă – descriptiv) 

555×222  MAIA
570×90 senatori-01 psd