930×122 CAPRA 5

Daniel.Constantin_conf

Daniel Constantin: „Sunt mulțumit că există stabilitate economică și de colaborarea din USL!”

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost invitat la Adevărul Live, unde a discutat despre măsurile de sprijin pentru producătorii autohtoni, despre proiectul referitor la fermele de familie și accesarea fondurilor europene, dar și despre situația sistemelor de irigații și despre reducerea TVA la pâine. De asemenea, în calitate de președinte al PC, Constantin și-a exprimat opinia cu privire la pactul de coabitare dintre președinte și premier, declarând că are încredere deplină în partenerii de alianță.

„Efectele secetei încep deja să se vadă”

Daniel Constantin a atenționat că „efectele secetei încep deja să se vadă”, informând că Ministerul Agriculturii a luat deja măsuri: „Am tras un semnal de alarmă cu privire la secetă, i-am îndemnat pe toți cei care sunt în agricultură să folosească sistemele de irigații. Am venit destul de târziu la conducerea ministerului, ca atare am ajuns să avem unele culturi distruse în 2012 în proporție de până la 60%. Acum, toți cei care irigă, irigă pe timp de noapte, ceea ce a dus la o scădere a prețului final”. Întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru ca fermierii să irige în comun, ministrul a arătat că există o operațiune declanșată de minister prin care aceștia nu trebuie să plătească prima umplere. „Dar ca să irigi bine, trebuie două sau trei umpleri, pe care le suportă ei, dar în comun. Dacă toți accesează canalele de irigații, costurile se reduc”, a declarat Daniel Constantin. Ministrul Agriculturii a adăugat: „Degeaba facem strategii în agricultură dacă nu rezolvăm problema de bază. Nu vreau să creez așteptări foarte mari, banii aferenți perioadei 2014-2020 sunt mult mai puțini. Am avut în perioada 2007-2013 8,1 miliarde de euro, iar în perioada următoare avem 7,1 miliarde de euro. Din cei 7,1 miliarde, Comisia Europeană ne obligă să avem o rezervă de performanță. Dacă banii sunt accesați, deblocăm rezerva de performanță. Dacă nu, rămâne să fie alocată altor state membre. Astăzi avem 60% grad de absorbție pe dezvoltare rurală. Din 7,1 miliarde ne rămân 6,5. Din 6,5 miliarde, 25% trebuie să ducem în măsuri de agromediu, în zonele în care nu se poate face agricultură. Deci 25%, asta înseamnă peste 2 miliarde de euro. Din diferența rămasă avem angajamente asumate în valoare de un miliard de euro. Ne mai rămân pentru investiții și infrastructură în jur de 2,5 miliarde de euro”.

Vorbind despre parteneriatele dintre fermieri, ministrul Agriculturii a arătat că este, probabil, și o problemă de mentalitate: „A fost perioada comunistă în care pământurile s-au luat cu forța și automat s-a întărit legătura între țăranul român și pământul pe care nu-l mai avea la acea dată. Din păcate, procesul amplu de asociere și foarte multe asociații au păcălit fermierii și a fost pusă o tușă negativă pe ce înseamnă asociere. De câțiva ani de zile, a început cu adevărat un parteneriat între cel care arendează terenul și arendator și cred că se vede o consolidare a procesului de asociere”.

În ceea ce privește informațiile care au apărut în presă referitoare la carnea de pui care ar conține antiobiotice, Daniel Constantin a precizat că informațiile au fost denaturate dintr-un motiv simplu: „Sectorul de creștere a păsărilor este singurul care a cunoscut o balanță pozitivă (n.r.: exporturile sunt mai mari decât importurile), începe să producă, să arate bine în România”.

O perioadă lungă nu va mai crește prețul la pâine”

Ministrul Agriculturii a vorbit și despre reducerea TVA la pâine: „Îmi doresc să scadă și prețul la pâine, dar nu pot să garantez. Garanția pe care v-o pot da este că o perioadă lungă nu va mai crește prețul la pâine. Cred că vom reduce evaziunea undeva în jurul cifrei de 10-15%. Obiectivul este să salvăm locurile de muncă”.

„Cred că USL va rămâne unită până în 2016” 

În calitatea sa politică de președinte al Partidului Conservator, Daniel Constantin s-a declarat mulțumit de stabilitatea economică și de colaborarea din USL: „Sunt mulțumit că există stabilitate economică, există o stabilitate în actul de guvernare și sunt mulțumit de ceea ce înseamnă colaborare în USL, de faptul că astăzi Guvernul stabilește singur politica de dezvoltare și de implementare a programului de guvernare. Cred că USL va rămâne unită până în 2016. Cred că vom avea candidat comun la prezidențiale și cred cu tărie că acesta va fi Antonescu. Deplină încredere pot să spun că am și în Crin Antonescu, și în Victor Ponta”.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90