930×122 CAPRA 5

catalin radulescu

DEPUTATUL RĂDULESCU, SPAIMA PĂDURILOR

După problemele cu DNA deputatul PSD de Argeș Cătălin Rădulescu, un apropiat al lui Tudor Pendiuc (președintele interimar al pesedimii argeșene și primar al Piteștiului), a ajuns din nou „vedetă” națională. De această dată ca urmare a unui proiect de modificare și completare a Codului Silvic din anul 2008, proiect semnat de 38 de deputați (37 de la PSD și unul de la PC). Un proiect care pică extrem de prost, ca nuca în perete, în contextul defrișărilor masive și criminale din pădurile României, inclusiv din județul Argeș.

Citiți și: Gata cu furtul de lemne!

Vrea hoteluri, restaurante și piscine în locul pădurilor

Ca inițiator, invocând necesitatea dezvoltării turismului României în competiție cu țări ca Grecia, Turcia sau Cipru, Rădulescu propune modificarea aliniatului 4 al articolului 7 din Codul Silvic, în sensul ca pădurile private să poată fi trecute în intravilan și defrișate chiar până la 100% din suprafață (!) dacă pe amplasamentul lor se construiește în scop turistic. „Este interzisă includerea pădurilor în intravilan, CU EXCEPȚIA pădurilor proprietate privată ale persoanelor fizice sau juridice care prin planuri urbanistice sunt transformate în structuri de primire turistică, cu funcțiuni de cazare turistică, terenuri de recreere sau agrement.”, așa sună propunerea parlamentarului PSD de Argeș. În locul pădurilor astfel defrișate deputatul vrea locuințe turistice și case de vacanță, pensiuni, hoteluri, moteluri, campinguri, restaurante, baruri, pub-uri, spa-uri, piscine, pârtii de schi, terenuri de agrement și sport. Cătălin Rădulescu mai propune ca în schimb proprietarul căruia i se dă voie să-și defrișeze pădurea să fie obligat să împădurească o altă suprafață, egală cu cea tăiată.

Citiți și: NOUL COD SILVIC, PROMULGAT DE PREŞEDINTE

Guvernul îi dă tare peste nas. Cu argumente.

În martie anul acesta proiectul a fost respins de Senatul României, iar în mai Guvernul a prezentat un punct de vedere prin care se opune vehement: „Prin defrișarea, spre exemplu, a unei suprafețe de 10 ha de pădure de 80 de ani pe un versant muntos cu scopul de a realiza restaurante, baruri, pub-uri, pârtii de schi, spa-uri, piscine, terenuri de sport, în afară de avantajul material imediat al valorificării masei lemnoase de pe cele 10 ha, nu numai că afectează grav stabilitatea fondului forestier respectiv (deschiderea atât de largă a masivului forestier duce, de regulă, la doborâri masive în arboretele limitrofe), dar pune în pericol și stabilitatea versantului muntos, cu toate restaurantele, pub-urile, spa-urile și piscinele respective, fiind cunoscut faptul că îndepărtarea pădurii conduce la alunecări de teren, avalanșe, viituri și secarea izvoarelor de apă. Chiar dacă pe un alt teren se va înființa o altă pădure, tot pe 10 ha, efectul protectiv actual al pădurii de 80 de ani se va realiza pe terenul nou împădurit abia peste aproape un secol.” Având în vedere și scandalul mediatic din ultimele zile, este de așteptat ca proiectul să pice și la votul final din plenul Camerei Deputaților. Precizăm că deputatul PSD Cătălin Rădulescu are două păduri în Argeș, în extravilan: una în comuna Poiana Lacului, de 20.555 de mp, și o alta în Băbana, lângă Pitești, de peste 4.900 de mp.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA