- Publicat de: ePitești
- 5-12-2018, ora 9:46
- Știri
PROIECTUL „ADIO GHIOZDANE GRELE!”, RESPINS DE PSD-IȘTI
Proiectul „Adio ghiozdane grele!”, respins de PSD-iști. Propunerea prin care unitățile din învățământul preuniversitar ar fi fost obligate prin lege să le asigure elevilor spații pentru depozitarea manualelor și a rechizitelor, inclusiv în afara programului școlar, a fost respinsă de Senatul României, Cameră decizională în acest caz.
Citiți și: Interzis în toate școlile!Rezultatul negativ al votului a fost determinat de PSD, senatorii Partidului Social Democrat motivând că școlile nu pot fi obligate în acest sens pentru că nu ar avea suficiente spații pentru amplasarea dulapurilor, informează profit.ro.
Amintim că propunerea respinsă de PSD-iști, inițiată de un deputat din opoziție, prevedea ca unitățile din învățământul preuniversitar să le asigure elevilor spații pentru depozitarea manualelor și a rechizitelor, inclusiv în afara programului școlar.
Citiți și: Nebunie la Auchan! Ce s-a întâmplat întrece orice limităCu alte cuvinte, fiecare elev ar fi urmat să aibă un spațiu (dulap) în care să își lase manualele și rechizitele, fără a mai fi nevoit să le ia în ghiozdan acasă și înapoi la școală. Elevul ar fi putut astfel să ia acasă doar materialele didactice necesare pentru temele pe care le are de făcut pentru ziua următoare.
“Unitățile didactice de învățământ preuniversitar trebuie să asigure fiecărui elev în parte spații speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice.”, se preciza în propunerea legislativă care nu a primit vot favorabil.
Obligativitatea asigurării spațiilor respective ar fi urmat să o aibă, potrivit documentului (care ar fi modificat și completat Legea nr. 1/2011 a educației naționale), directorii atât ai unităților școlare de stat, cât și particulare autorizate/acreditate, la sesizarea în acest sens adresată de “elevi, părinți și cadre didactice”.
Unele școli au deja astfel de spații de depozitare, dar, dacă această propunere ar fi fost adoptată, nu am mai fi vorbit de o opțiune, ci de o obligație. Cheltuielile pentru dotare în cazul școlilor de stat ar fi fost suportate de primării, în administrarea cărora se află unitățile de învățământ preuniversitar.
“Periodic, în spațiul public apar discuții justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales în cazul celor încadrați în clasele primare și gimnaziale.
Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos.
Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copil să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția, și nu regula.
De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 și 7 kg, în condițiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depășească 2,5-3 kg.”, motiva inițiatorul propunerii legislative. Degeaba, senatorii PSD au refuzat argumentele.