930×122 CAPRA 5

padure2

Raport necrutator Greenpeace: Argesul, Raiul hotilor de lemne

Greenpeace, cunoscuta organizaţie de nivel mondial care luptă pentru protecţia mediului, a lansat luni, 14 mai 2012, un raport privind pădurile din ţara noastră care conţine date triste legate de judeţul Argeş. Conform raportului, România taie trei hectare de pădure în fiecare oră, suprafaţa forestieră totală despădurită şi degradată, în perioada 2000 – 2011, fiind de 280.108 hectare, adică de aproximativ 28.000 de hectare pe an. Argeşul figurează în top din acest punct de vedere.

 

 

Conform „hărţii suprafeţelor despădurite din România, în perioada 2000 – 2011” întocmită de Greenpeace, cele mai afectate judeţe sunt Suceava, Harghita, Argeş, Maramureş şi Cluj. În acest context, organizaţia solicită ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor. În România, pădurile acoperă aproximativ 29% din suprafaţă, faţă de media ţărilor Uniunii Europene, care este de 42%, şi sunt concentrate în principal în zona montană.

Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în judeţele Argeş (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacău (aproape 2.000). Cele mai puţine cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în Giurgiu şi Teleorman, cu câte opt, respectiv 39 de cazuri, unde suprafaţa de pădure este semnificativ mai mică faţă de alte judeţe.

Directorul direcţiei Silvice Piteşti, Gheorghe Davidescu, afirmă că datele Greenpeace sunt corecte. „Este tristul adevăr. Am spus de multe ori că se face o confuzie între Regia Pădurilor şi ocoalele silvice private. Dintr-o statistică a noastră, o să vedeţi că volumul de masă lemnoasă care se taie din pădurile private este de cel puţin 10 ori mai mare decât volumul tăierilor ilegale din pădurile de stat. Există şi nişte „dezvoltatori” care nu ştiu altceva decât să „bărbierească” aceste suprafeţe împădurite. Lemnul merge la Sebeş, judeţul Alba (la o firmă austriacă) şi ei preiau lemn de dimensiuni mici. Deci se taie la rând orice. Altă firmă este la Braşov, nemţească”, ne-a declarat Gheorghe Davidescu. 

Conform afirmaţiilor directorului Davidescu, în anul 1990 în Argeş existau 274.000 de hectare de pădure a statului. Acum mai sunt doar 124.000 de hectare de pădure a statului, iar restul este la privat. O bună suprafaţă din acestea a fost defrişată. Cele mai importante defrişări din Argeş sunt, conform spuselor lui Gheorghe Davidescu, în zonele Topoloveni (circa 3.000 de hectare), Rucăr (2.000 de hectare), Vidraru şi Aninoasa (câte 1.000 de hectare).

„Legea este permisivă. Cu aceleaşi acte, unii fac şi câte 4-5 transporturi. Dacă nu se fac legi aspre şi nu se aplică nu va fi bine”, a concluzionat Gheorghe Davidescu.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90