930×122 CAPRA 5

ACTE

Schimbări majore privind actele de stare civilă!

Schimbări majore privind actele de stare civilă!

Citiți și: Decizie majoră în Parlament! Actele la control!

Cererile privind actele civile vor putea fi depuse la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie, a decis Guvernul.

Regulile privind emiterea și conținutul actelor civile, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, au mai fost modificate în luna mai, când, printre altele, s-a stabilit că plastifierea acestor acte duce la anularea lor și că părinții nu mai pot pune copiilor câte prenume vor, ci doar trei.

Citiți și: Atenție! Reguli noi la buletine din această lună!

Cetățenii vor putea depune cererile în materie de stare civilă la oricare serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor sau primărie. În text e subliniat faptul că acest lucru va fi posibil „de la data asigurării, la nivel naţional, a infrastructurii informatice necesare”.

Astfel, fie că vorbim despre cererile de înscriere a modificărilor intervenite în statutul civil sau cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, produse în străinătate, precum și cu privire la regimul matrimonial ales în fața autorităților/ instituțiilor străine ori cererile de reconstituire sau de întocmire ulterioară a unui act de stare civilă, depunerea lor se va face la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie din țară.

În plus, pentru a facilita obținerea documentelor de stare civilă și reducerea timpului necesar pentru asta, autoritățile vor să stabilească competența de soluționare a cererilor în materie de stare civilă pentru serviciul public de evidență a persoanelor sau primăria la care se va depune cererea.

În fine, prin proiect se stabilește un termen de 30 de zile pentru întocmirea actului de naştere în situația declarării tardive a copilului, dar nu mai târziu de un an de la naştere.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
eurial 570×90