New Profesional Consult 930 x 122

apia

    SUBVENȚIA APIA PENTRU PĂȘUNE, BLOCATĂ LA PLATĂ!

    Subvenția pentru pășune, primită de crescătorii de animale, ar putea să fie tăiată din 2021 de pe lista de plăți a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) după ce articolul de lege care prevedea amânarea termenului pentru obligativitatea amenajamentelor pastorale a fost declarat neconstituțional.

    Citiți și: Se dau bani de la stat! Ultima zi pentru cereri!

    O referire la amânarea termenului pentru aplicarea amenajamentelor pastorale s-a făcut în Ordonanța de urgență nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, document care prevedea la articolul 10 că ”în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu anul 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

    Această lege a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României. Articolul privind amenajamentele pastorale era ”prins” în Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, document care avea și un amendament admis în forma votată a actului normativ care prevedea că pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Proiectul de legea a fost aprobat de Camera Deputaţilor pe 10 noiembrie.

    Citiți și: DNA, lovitură pentru o instituție importantă din Argeș!

    Astfel, în prezent nu este clar dacă Primăriile sau fermierii care dețin în proprietate pășuni mai pot cere subvenții în Campania 2021 fără să dețină și amenajamentele pastorale ale suprafețelor respective.

    Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90