EcoMoto 930×122

avocat

Tichete pentru lucrătorii casnici

Tichete pentru lucrătorii casnici

Citiți și: Partaj voluntar: condiții la notariat și în instanță

De la finele lunii aprilie 2024 a devenit funcțională platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice.

Și poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro.

Citiți și: Când sunt obligați salariații să restituie cheltuielile de formare profesională?

Persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie pot fi remunerate de beneficiari cu tichetele achizitonate si care sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete sunt:

-aranjarea și servirea mesei; curățarea/întreținerea piscinei; curățenia/igienizarea locuinței; călcatul rufelor;

-debarasarea și spălarea vaselor; hrănirea/îngrijirea animalelor de companie, plimbarea animalelor de companie; prepararea hranei;

-plantarea pomilor/arbuștilor; plantarea răsadurilor; realizarea cumpărăturilor pe bază de listă; recoltarea fructelor și legumelor;

-spălarea covoarelor; spălarea geamurilor și a tâmplăriei;

-spălarea rufelor, spălarea și curățarea autovehiculelor;trângerea resturilor vegetale din natură.

Platforma facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic. Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal.

Iar prestatorii (n.r. pot posta) serviciile pe care le pot oferi. Va fi asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Platforma poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici și de către angajatori.

Și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate.

Fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Tichete pentru lucrătorii casnici

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

-activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;

-faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;

-volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană fizica ce a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete (achiziționare, înregistrarea orelor de lucru), de înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici (număr de ore, tip de activitate casnică desfășurată), precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Un comentariu

  • Vasilica spune:

    bună ziua, sunt interesata de aceasta activitate, cum ar trebui sa procedez ? Mulțumesc!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pizza Sapori Italia 570 90