New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

Tot ce trebuie șă știți despre amenzile rutiere

Contestarea unui proces-verbal de contravenție prin care polițistul aplică o sancțiune șoferului sau altui participant la trafic se face în termen de 15 zile calculate de la momentul când acesta este înmânat sau comunicat.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

DEPUNEREA CONTESTAȚIEI

Chiar dacă, după depunerea contestației se suspendă sancțiunea contraventionala (de exemplu suspendarea dreptului de a conduce) e preferabil ca amenda să fie plătită în cel mult 15 zile de la data încheierii/comunicării procesului verbal de contravenție, pentru a nu pierde beneficiul plății unei valori mult mai mici.

RCA ÎN FORMAT ELECTRONIC

Nu mai reprezintă contravenție, prin urmare nu mai pot fi aplicate amenzi pentru neprezentarea dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) în format fizic întrucat șoferii pot dovedi încheierea și existența acesteia inclusiv prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic (pe telefon sau tableta de exemplu) sau chiar prin verificarea direct în baza de date gestionată de autorități.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Nu constituie contravenție nici folosirea telefoanelor mobile în timpul deplasării pe drumurile publice in modalitatea hands free (mâini libere).

CE TREBUIE SĂ CONȚINĂ PROCESUL VERBAL

Procesul-verbal de constatare a contravenție în mod obligatoriu trebuie să cuprinda numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia, fapta săvârșită și data comiterii acesteia, semnătura agentului constatator, lipsa cărei mentiuni poate să atragî anularea procesului-verbal de contravenție

Nu este întemeiată plangerea contravențională prin care se invocă inexistența sancțiunii rutiere, din cauza marjei de eroare a aparatelor radar.

Procesul-verbal de contraventie trebuie să menționeze termenul (15 zile de la data înmânării sau comunicării lui) și instanța la care se depune plângerea contravențională  (judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția).

În multe cazuri, în vederea obținerii certificatului de grefă care atestă faptul ca s-a formulat plangere contravențională împotriva procesului verbal  de constatare și sancționare a contravențiilor, petenții preferă introducerea plângerii la instanța de domiciliu și nu la instanța competentă de la locul săvârșirii faptei, împrejurare care determină de multe ori instanța să ii aplice amendă judiciară, apreciind aceasta ca un act de rea credință.

Important de știut este și faptul că executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiuni iar aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei.

 

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3