930 x122 grota rece

maria cristina letu

Totul despre hărțuirea online. Cum îi punem capăt

Hărțuirea privește o serie largă de acțiuni constând în amenințări, intimidare, agresiune atât fizică, cât și psihică, uneori ajungându-se la șantaj, iar cea online se identifică prin cyber bullying (utilizarea de e-mail, instant messaging și a site-urilor web inclusive, prin adresarea repetată de comentarii defavorabile sau ofensatoare în camere de chat, e-mail, bloc postări sau comentarii pe site-uri de rețele sociale) și este frecventă, deoarece în aparență are marele avantaj al anonimatului.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

HĂRȚUIREA ESTE O INFRACȚIUNE

Mai mult decât atât, cyber bullying-ul este preferat pentru că există și o sferă largă de martori care ar putea transmite mai departe umilințele la care este supusă persoana vizată de hărțuitor iar  victima este expusă si afectată 24 de ore pe zi, unui public mult mai mare decât în cazul unor atacuri directe.

Hărțuirea, indiferent de mediul în care se desfășoară este considerată infracțiune și se pedepsește de legea penală ca atare, mai ales dacă este vorba despre șantaj, iar victima este privată de sentimentul de siguranță și libertate.

Citiți și: Transmiterea cererii de chemare în judecată prin poştă electronică (e-mail)

SUPRAVEGHEREA CONTURILOR DE SOCIAL MEDIA

În mod evident, urmărirea (follow) și supravegherea conturilor de social media nu poate reprezenta în niciun caz o activitate infracțională în acest sens, dat fiind că aceasta este chiar rațiunea unor astfel de conturi – de a fi urmărite și supravegheate de publicul larg sau de persoanele cărora titularul le permite acest lucru.

Însă, postările repetate de pe un cont sau mai multe conturi, ori crearea în mod repetat a unor conturi care au ca scop comunicarea unor afirmații jignitoare, denigratoare a unei persoane, ar putea să întrunească tipicitatea acestei infracțiuni, în măsura în care s-ar cauza o stare de temere persoanei vizate de acele postări.

Nu este necesar ca autorul să trimită postările în mod direct persoanei despre care se vorbește, dar norma de incriminare va fi cu atât mai mult incidentă atunci când persoana este etichetată (tag) în postări sau acestea îi sunt transmise de autor prin diverse mijloace.

Tot în această categorie se încadrează și apelurile telefonice care prin frecvență sau conținut cauzează frică si nesiguranță.

HĂRȚUIREA ÎN MEDIUL ONLINE, ASPRU PEDEPSITĂ

Dacă victimele depun plângeri penale care, din diverse motive sunt clasate pe principiul că fapta nu este considerată infracțiune, au la îndemână calea acțiunii civile unde pot solicita atât daune materiale, cât și morale în urma afectării imaginii de sine, reputației și a sentimentului de siguranță.

În concluzie, oricine are dreptul la respectarea demnității și este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației, faptele putând îmbrăca, după cum am arătat chiar forma unei infracțiuni, aspru pedepsite de legea penală.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3